Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mai multe case din Bălți au fost deconectate de la sistemul de canalizare

1 noi. 2017,, 09:40   Societate
2111 0

Subsolurile mai multor blocuri din Bălți sînt pline cu apă reziduală. Asta după ce firma care gestioneză sistemul de canalizare din oraș a deconectat locuitorii din cauza datoriilor.

În timp ce oamenii spun că nu mai pot sta în case din cauza mirosului insuportabil, agentul economic zice că nu are o altă metodă de a lupta cu răuplatnicii.

Mai multe blocuri de pe strada Ivan Konev din oraș au fost deconectate de la sistemul de canalizare mai bine de o săptămînă. Iar pentru ca apa să nu le intre în case oamenii au decis să lase apele reziduale să curgă în subsol.

"Dacă noi nu am fi dat drumu la apă apartamentele oamenilor de la primele etaje ar fi fost inundate. Am scos capacele pentru ca apa să curgă, altfel țevile s-ar fi umplut cu apă și s-ar fi prăbușit tot sistemul de canalizare",

Oamenii se plîng că deși blocurile au fost reconectate la sistemul de canalizare, mirosul insuportabil persistă.

"Toată murdăria care se adună din sistem curge jos, chiar în subsol. La cîțiva metri e grădinița. Acest focar de infecții chiar e în preajma copiilor. Chiar este foarte grav."

"Oamenii plătesc pentru a trăi în condiții bune, dar se primește că nu le avem. Dacă se va încălzi un pic vom avea și focar de infecții aici."

"A venit cineva și blocat sistemul de canalizare. Toată apa a curs în subsoluri.E o situație sanitară dezastruasă, nimeni din autoritați nu trage atenția la acestă situație. Sistemul de venitilare imprăștie acest miros insuportabil în tot blocul. Iată în ce condiții am ajuns să trăim."

Gestionarul blocurilor de pe strada Ivan Konev recunoaște că are o datorie de peste 30 de mii de lei față de prestatorul de servicii.

"Conform unei decizii a instasnție de judecată noi am avut contrurile blocate de către Apa Canal și pînă acum noi achita doar 60-70 la sută din suma pe care o primeam spre achitare" a spus Alexandru Gustoi, preşedintele Asociaţiei ACC nr.2 din Bălţi.

Reprezentanții firmei care gestionează sistemul de canalizare din oraș spun că au recurs la deconectări deoarece gestionarul blocurilor nu a achitat pentru serviciile prestate aproape jumătate de an.

"În contractul pe care l-am semnat cu ei este reglementat că prestatorul de servicii, adică noi avem dreptul să recurgem la deconectări în caz de neachitare a serviciilor" a spus Igor Goldberg, director compania Glorin Inginering.

Conducerea Inspecție Ecologice Bălți spune că agentul economic nu a dispus de autorizație pentru efectuarea acestor deconectări.

În cazul în care vor fi depistate acumulări a apelor reziduale în solul din preajma blocurilor, prestatorul de servicii riscă o amendă de pînă la 40 de mii de lei. Reprezentanţii Inspecției Ecologice Bălți spun că vor sesiza Procuratura pentru a vedea legalitatea deciziei agentului economic.

"Careva devărsări pe terenul public nu au fost depistate, dar are de suferit blocul, fundația blocului. În cazul acesta eu văd că este o deconectare neautorizată, ea nu a fost discutată la ședința comisiei administrative" a spus Igor Lazăr, şef adjunct Inspecția Ecologică Bălți.

Potrivit medicilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică Bălți, scurgerea apelor reziduale în subsoluri poate duce la apariția mai multor bacterii și insecte care pot afecta sănătatea oamenilor.

"Pot fi afecțiuni cauzate de unii agenți patogeni care se conțin în apele reziduale. Pot apărea și deferite afecțiuni de timp psihologic, cum ar fi stresul", spune Vasile Moraru, şef adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălți.

Primăria municipală Bălţi a fost anunţată de către prestatorul de servicii de eventuale deconectări, însă nu a întreprins nimic.

Blocurile au fost reconectate la sistemul de canalizare, doar după intervenţia jurnaliştilor. Locuitorii orașului Bălți plătesc un tarif de 3 lei și 90 de bani pentru fiecare metru cub de apă evacuat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?