X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Dezbateri publice privind referendumul de demitere a lui Chirtoacă

31 oct. 2017,, 10:40   Capitala
1966 0

Luni, în cadrul unor dezbateri publice, reprezentanţii Partidului Socialiştilor şi ai Partidului Liberal şi-au argumentat poziţiile privind referendumul pentru demiterea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă.


Consilierul municipal al PSRM, Ion Ceban, a accentuat faptul că "situaţia privind Chirtoacă începe să semene cu o farsă politică. Acesta este transformat treptat în victimă şi distrage atenţia de la neglijenţa care a dus la degradarea capitalei. Procesul respectiv este susţinut activ de PL, Partidul Democrat, precum şi de PAS şi Platforma DA, care sînt interesaţi de menţinerea conducerii actuale a oraşului Chişinău".

În opinia sa, "capitala nu are nevoie de politică, ci de o administraţie competentă. Activitatea lui Chirtoacă a dus la distrugerea infrastructurii rutiere, a serviciului locativ comunal, la falimentul mai multor întreprinderi municipale, la închiderea grădiniţelor şi a şcolilor. Acum se speculează că banii pentru referendum (circa 9 mil. de lei, potrivit CEC - "I.") vor fi cheltuiţi în zadar, însă în timpul activităţii acestui primar, pe reparaţia unui kilometru de drum se duceau mai mulţi bani decît pe construcţia unui kilometru de şosea în Uniunea Europeană. De exemplu, pentru reparaţia a trei kilometri de drum pe strada Alecu Russo, din bugetul municipal s-au cheltuit 136 mil. lei".

"Mai mult decît atît, datorită lui Dorin Chirtoacă, Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare practic a falimentat, iar aceasta înseamnă că datoriile de circa un miliard de lei vor rămîne pe seama locuitorilor capitalei. Aşadar, dacă cetăţenii nu mai doresc să trăiască în condiţii de haos, ei trebuie să-şi exprime opinia la referendum", a remarcat el.

Consilierul municipal PL, Ion Cebanu, a spus că "referendumul poate fi considerat drept o manifestare democratică a voinţei doar dacă va fi desfăşurat în conformitate cu lege. Iar plebiscitul respectiv a încălcat deja cîteva puncte din Codul electoral şi Legea privind administraţia publică locală. De asemenea, Dorin Chirtoacă a fost ales legal în funcţie de primar de trei ori, iar acest referendum este o răsplată a socialiştilor pentru propriul eşec la ultimele alegeri locale".

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă "ADEPT", Igor Boţan, a remarcat că, "în conformitate cu principiile democratice, Dorin Chirtoacă totuşi trebuie să participe la acest referendum. El poate s-o facă, însă nu în calitate de vicepreşedintele PL, ci de cetăţean simplu, ceea ce nu încalcă legislaţia Moldovei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?