X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vopselele tehnice și jucăriile ne pun viaţa în pericol

25 oct. 2017,, 17:31   Societate
6274 0

Vopselele tehnice şi jucăriile pentru copii care se vînd în pieţele din Chişinău ne pun viaţa în pericol.

Atenţionarea vine din partea specialiştilor Centrului de Sănătate Publică, după ce, în urma unor controale, au constatat că pe tarabe sînt expuse produse fără certificate de provenienţă şi care conţin substanţe toxice, în special plumb.

"Certificatele cred că sînt în mapă pentru că de obicei ele vin cu standardele lor. Poate nu a fost lipită, eu ştiu",a spus comerciantul Maria Ursachi.

De cele mai dese ori, jucăriile nu au etichete cu descrieri în limba romînă şi nici nu conţin informaţii despre compoziţia chimică a acestora.

"Cu părere de rău, jucăria dată nu conţine datele respective. Importatorul care o aduce trebuia numaidecît să-i facă certificare sanitară în Republica Moldova", a spus medicul la Centrul de Sănătate Publică din Chişinău, Nina Colța.

Jucăriile au fost transportate în laboratorul chimic pentru expertiză. Dacă se va constata că ele sînt neconforme, vor fi scoase din vînzare.

"Dacă va fi depistat că conţin cantitate mică de plumb, vor fi scoase din vînzare, vor fi interzise , va fi întocmită prescripţie sanitară", a spus directorul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică.

Consumatorii spun că, jucăriile care se vînd pe piaţă au un miros înţepător şi poartă pericol pentru sănătatea copiilor.

"Sunt multe substanţe chimice, chiar şi mirosul se simte că-i toxic, ia o jucărie în mînă, o dai la nas, se simte mirosul iute. Mult mai mult că-i periculos."

"Trebuie de luat jucăriile din anumite locuri autorizate unde omul vede ceea ce cumpără. Copilul nu ştie, ce-i dă părintele, cu aceea se joacă. "

Majoritatea cutiilor cu vopsea care se găsesc în pieţele din capitală este importată din Ucraina şi Polonia. Din fericire, importatorii de vopsele au informaţii pe etichete despre conţinutul de plumb, care ajuns în organism afectează în special sistemul nervos şi cardiovascular. Producătorii autohtoni, deocamdată, nu au primit această recomandare.

"Companiile care importă au grijă că vopseaua care intră în ţară să fie certificată corespunzător şi să nu conţină substanţe toxice sau metale grele, inclusiv plumb. Noi o să recomandăm ca să fie inscripţia aceasta şi la ambalajul de la producătorii din Republica Moldova", a spus medicul igienist, CSP, Ion Tulgara.

Comerciantul spune că are toate actele care demonstrează că vopselele nu sînt nocive.

"Stăpînul cînd le aduce, el singură se uită ca să nu aibă plumb în ele. Dacă ar fi cu plumb, ele miroase tare şi nu le cumpără nimeni."

Oamenii spun că nu acordă atenţie la compoziţia chimică a vopselelor atunci cînd le cumpără.

"-Aţi acordat atenţie la substanţele care le conţine vopseaua? - Nu!"

"Niciodată nu m-am uitat."

Verificările specialiştilor Centrului de Sănătate Publică au fost desfăşurate în contextul Săptămînii intenaţionale de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb. Potrivit medicilor, în ultimii patru ani, în Republica Moldova nu s-a depistat niciun caz de intoxicaţie cu plumb.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?