Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Problema posturilor migraționale rămîne cea mai acută în relația Chișinău-Tiraspol

17 iul. 2013,, 18:09   Societate
3070 1
Foto: newsmoldova.md
Problema instituirii de către Moldova, în timpul apropiat, a posturilor migraționale în imediata apropiere a hotarului administrativ al autoproclamatei rmn și controlul deplasării cetățenilor prin aceste posturi rămîne cea mai acută în relația Chișinăului cu Tiraspolul. Reprezentanții politici ai părților au confirmat acest lucru într-o conferință de presă, susținută miercuri la Viena, unde a avut loc runda ordinară de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Negociatoarea pentru Transnistria, Nina Ștanski, a atras atenția la caracterul contradictoriu al declarațiilor Chișinăului.

”Este declarația ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, că două posturi migraționale deja funcționează, apoi o altă afirmație a Chișinăului că ar fi fost o lansare de testare, de control, iar instituirea posturilor ca atare la frontiera de-a lungul Nistrului se amână pentru un termen indefinit. Noi nu știm căror afirmații să credem, cu atât mai mult cu cât Parlamentul Republicii Moldova a probat deja și sancțiunile pentru șederea pe malul stîng a locuitorilor Transnistriei – deținători de pașapoarte ucrainene și ruse”, a spus ea.

Ștanski a estimat că dacă asemenea presiuni din partea Chișinăului vor continua, aceasta ar putea periclita dialogul dintre părți privind libera circulație a cetățenilor.

Reprezentantul politic al Chișinăului, Eugen Carpov, a explicat că mecanismul de control migrațional, care se instituie, apropie R. Moldova de Uniunea Europeană, în contextul rigorilor impuse de aceasta.

”Odată cu apariția lui problema cu intrarea cetățenilor străini în R. Moldova se va rezolva. Posturile nu sunt îndreptate în nici un mod împotriva locuitorilor Transnistriei, care dețin cetățenia Rusiei sau a Ucrainei”, a dat asigurări oficialul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?