X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

La sudul Moldovei au apărut primele focare de lăcuste

17 iul. 2013,, 14:15   Societate
4897 2
Foto : s-b-s.su
Și în acest an, în unele raioane ale Republicii Moldova, în special în partea de sud a țării – Cahul și Taraclia – a au fost identificate primele focare de lăcuste. Potrivit experților, deocamdată dăunătorii nu au reușit să atace terenurile agricole și nu reprezintă o amenințare serioasă. "Focare neînsemnate au fost depistate pe pășuni. În plus, lăcustele se află încă în stadiul larvar, de aceea se supun ușor tratamentului fitosanitar", a declarat colaboratorul Direcției de protecţie şi sănătatea plantelor a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Eugen Ungureanu.

Pentru a preveni răspîndirea masivă a lăcustelor, specialiștii au început deja explorarea zonelor. O atenție deosebită este acordată lanurilor de porumb, deoarece în cazul răspîndirii dăunătorilor, anume acestea ar suferi cel mai mult de la invazia insectelor.

În plus, ca și în anul trecut, s-a constatat dezvoltarea unui alt dăunător – omida de stepă (Loxostege sticticalis). Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, deocamdată, aceste insecte nu prezintă un risc pentru culturi. Ei prevăd apariția celei de-a doua generații a omizilor și țin situația sub control. "O invazie de fluturi se observă în sud. Prima generație a fost depistată în raioanele Leova și Ștefan-Vodă, unde au și fost prelucrate peste 400 de hectare de teren. Focare minore au fost identificate în centrul și nordul țării", a menționat expertul.

Cu toate acestea, specialiștii fitosanitari dezmint informațiile apărute în presă precum că în Republica Moldova a fost depistată Tuta absoluta – microorganisme periculoase care pot provoca mari pagube culturilor. În ultimii ani, acest parazit răspîndește cu viteza de 300-400 km pe sezon și a ajuns deja în Italia și Grecia. Potrivit specialiștilor, în Republica Moldova, acesta poate apărea timp de 7-10 ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?