X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

„Băsescu nu e vestitor de furtună…”

18 oct. 2017,, 11:55   Politică
20223 15

Xenia Florea

S-a încheiat “turneul electoral” de o săptămînă prin Republica Moldova, inclusiv ”show-ul” din Chișinău al președintelui de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), Traian Băsescu.

Călătoria prin țară (Chișinău, Soroca, Ialoveni) a ex-președintelui României chiar semăna cu un turneu al unei celebrități care nu se mai cotează pe scenele capitalei, dar se mai bucură de ceva popularitate în provincie. Un vast interviu unei reviste cu fițe, spectacole cu casa închisă în casele de cultură din raioane, emisiuni la un șir de posturi TV, unde fondatorul PUN, Anatol Șalaru, din cele menționate de utilizatorii rețelelor de socializare, pe parcursul unei ore, a vorbit cel mult două minute, restul timpului a fost consacrat în exclusivitate lui Traian Băsescu. „Băsescu a făcut show la Chișinău”, a scris portalul românesc stiripesurse.ro.

Băsescu a început lupta pentru parlament

În iunie curent, ex-președintele României, acum senatorul Traian Băsescu, a fost ales președinte de onoare al partidului proromân unionist Partidul Unității Naționale (PUN), fondat de fostul ministru al apărării Anatol Șalaru. Să devină un lider deplin al formațiunii nu i-au permis problemele ce țin de acordarea cetățeniei RM. În cadrul turneului, Băsescu a declarat: „Cu cetățenia moldovenească sau fără ea, de-facto, președinte PUN voi fi eu”, confirmînd cele cunoscute de toată lumea – acest proiect politic a fost creat expres pentru el.

În timpul recentei vizite în RM, Băsescu, de fapt, a lansat campania electorală a partidului săi, care aspiră la nișa politică a liberalilor noștri și la titlul de principalul partid unionist din țară, deocamdată însă necunoscut și fără pondere politică. Tezele lui electorale includ unirea Moldovei cu România în baza deciziilor parlamentelor celor două țări, crearea în Moldova a unei mase critice de adepți ai unirii și a formatului de negocieri România – Ucraina – Rusia – UE – SUA pentru soluționarea problemei schimbului de teritorii.


Drept că cei de la PUN încă nu s-au hotărît cu privire la ultimul punct. Pe de o parte, se presupune cedarea Transnistriei către Ucraina contra Basarabiei de sud. Pe de alta, Traian Băsescu este precaut. La una dintre întîlniri el a declarat: „România trebuie să pornească de la faptul că unirea presupune întregul teritoriu al Moldovei, inclusiv Transnistria, dar să nu uităm că hotarul ei istoric trece pe Nistru. Dacă vom conveni că Bucureștiul și Chișinăul adoptă această decizie politică, după unire Transnistria trebuie să devină subiect de negocieri între Rusia, Ucraina, România și Chișinău.”

Scopul principal al formațiunii politice date este accederea în parlament la alegerile din 2018, pentru ca în 2022 să se obțină o majoritate unionistă în legislativul RM și să se producă unirea celor “două state românești”. „Traian Băsescu a început lupta pentru parlamentul unirii”, a scris pe blogul său vicepreședintele partidului Ana Guțu.

Despre vestitorul de furtună, Danko și bătrîna Izerghil

În cadrul întîlnirii cu jurnaliștii la Clubul Internațional de Presă „Rezonanța socială”, la finele săptămînii trecute, Traian Băsescu a declarat că are misiunea de a aprinde flacăra unionismului în Republica Moldova, iar modelul german de unire este, consideră el, un exemplu viu pentru “românii de pe ambele maluri ale Prutului, care continuă să sufere din cauza consecințelor pactului Molotov-Ribbentrop” .

„Experiența Germaniei, care la fel a fost împărțită din motive politice, demonstrează că unirea este posibilă, - consideră ”vedeta” politică. – Mai mult, în conformitate cu Convenția de la Helsinki, modificarea hotarelor în Europa poate avea loc numai cu consimțămîntul reciproc al popoarelor. În România cca 80% din populație este pentru unire, în Moldova adepți ai ideii unioniste sînt mulți, însă insuficienți. Unirea va fi posibilă dacă jumătate dintre locuitorii Basarabiei vor susține ideea. Ar fi ideal ca în 2018 să aibă loc alegerile, iar în 2019 parlamentul să voteze pentru reunirea țării. Atunci procesul ar avea loc pe bani europeni, și nouă ne-ar fi mult mai ușor să facem unirea decît i-a fost Germaniei.”

Analistul politic Igor Boțan se arată sceptic față de ideea ”modelului german”, propagată de Băsescu. Din spusele lui, timp de o săptămînă Băsescu a reușit să farmece, dar și să dezamăgească, deoarece a început să se repete.

- Traian Băsescu a declarat că vrea să aprindă flacăra unionismului în Republica Moldova, - spune Boțan. – Vă amintiți, la Gorki: undeva pe malul mării în sudul Basarabiei (pe care ni se propune să o schimbăm, renunțînd cu ușurință la Transnistria, deși conform Declarației de independență, pe care Curtea Constituțională a plasat-o mau sus decît Constituția, - aceasta este parte indispensabilă a Republicii Moldova) trăia odată bătrîna Izerghil. Ea a povestit o istorie despre Danko și inima lui fierbinte. Dar Traian Băsescunu este Danko, nici măcar vestitor de furtună nu este. Are, ce-i drept, carismă, însă fervoare revoluționară pentru a aprinde flacăra promisă nu are. Unirea RDG și RFG, la care face trimitere dl Băsescu, a avut loc pe valul unui avînt revoluționar. Nemții înșiși au numit-o ”die Wende” (cotitură). Pe acest val, cei de la „Scorpions” au compus renumita „Wind of Change” („Vîntul schimbărilor”), devenită simbol al perestroikăi, al reunirii Germaniei și a schimbărilor politice din țările Europei de Est. La căderea Zidului Berlinului, Roger Waters a interpretat legendara operă rock „The Wall” („Zidul”). Cine va compune o operă rock cu ocazia unirii celor ”două state românești” ?

Avînd în vedere declarațiile lui Băsescu, ne așteaptă nu fervoare revoluționară, ci un proces lent: crearea ”masei critice” pentru unire, care s-ar putea să nu mai fie creată nicicînd, formarea a tot felul de formate de negocieri etc. La acest proces lent se mai poate adăuga lupta dintre Băsescu și Dodon pentru inima lui Putin: Gorbaciov doar a acceptat planul “2+4” la reunirea RDG cu RFG, de ce Putin n-ar putea scrie un asemenea plan pentru Moldova și România? Dar Putin nu este Gorbaciov și situația de azi este alta. Și dacă Băsescu din start nu are fervoare revoluționară, el nu știe ce să facă cu Transnistria și Găgăuzia, atunci la ce bun să vorbim despre modelul german de unire ca exemplu pentru Moldova și România ? Vă conjur, vorbiți despre orice, dar numai nu despre modelul german!

Cred că unicul lucru pe care îl poate face Băsescu în acest caz e să ajute Partidul Unității Naționale să acceadă în parlament, dar în niciun caz să facă unirea. Se va alinia oare acestui proiect politic tineretul cu viziuni unioniste? Va dori el să salveze cariera politică a lui Anatol Șalaru și Ana Guțu? Nu știu. Organizațiile unioniste de tineret plănuiesc să facă unirea deja în 2018 – către centenarul unirii Basarabiei cu România, iar Băsescu le propune un proces lent și de durată.

Al doilea Alexandru Ioan Cuza?

Fostul ideolog al Partidului Comuniștilor Mark Tkaciuk este convins că proiectul politic al lui Traian Băsescu este în totalitate inspirat de actuala putere din Moldova. Politologul Victor Josu la fel crede că în haosul politic de azi Băsescu este convenabil și PDM, și PSRM: „Primului – pentru că nu-i va permite Maiei Sandu să atragă întregul masiv al electoratului unionist (o parte a acestui segment oricum va vota cu ea ), celui de-al doilea – pentru că nu va permite înăbușirea luptei lente cu ”pericolul unionismului” .

Dar pînă unde se poate extinde această ”convenabilitate”? Băsescu este convenabil autorităților doar ca un președinte de onoare al PUN, aflat în turneu, care ridică ratingul PUN și îl ajută să se afirme, pentru ca să ocupe nișa politică a liberalilor (în acest caz instanțele judecătorești din RM nu-i vor restabili lui Băsescu cetățenia moldovenească) sau ex-președintelui României i se va permite totuși să participe la alegerile parlamentare din 2018?

Partenerul lui politic din Moldova, fostul ministru al apărării Anatol Șalaru, spune că, dacă lui Traian Băsescu îi va fi întoarsă cetățenia, el va candida pentru a accede în Parlamentul RM și va deveni liderul adevărat al Partidului Unității Naționale. În presa românească chiar se vehiculează o eventuală adresă de pe care ar putea candida Băsescu. Comentatorul portalului cotidianul.ro Cristian Cobuz consideră că ”cea mai unionistă regiune a Republicii Moldova poate fi raionul Ialoveni”, de unde Traian Băsescu a și început campania sa electorală.

„Raionul Ialoveni, cred eu, este teritoriul cu cel mai mare număr de unioniști și cel mai mic număr de cetățeni pro-ruși, unde Maia Sandu a înregistrat cel mai bun rezultat – 75%. În cazul nostru, rezultatul final al votului poate arăta așa: Traian Băsescu poate lua peste 22%, candidatul PAS – 18%, Platforma DA – 18%, Partidul liberal – 4%, PLDM – 2% și „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi – 4%. Problema constă în candidatul ”cvasinecunoscut”, pe care îl poate înainta Partidul Socialiștilor, care are ratingul de 26%”, - scria comentatorul român la finele lunii august.

„Cît privește cifrele – e o ghicitoare și mai mare. Cel mai probabil, dacă îi vor permite să candideze, ex-președintele României va merge pe o circumscripție chișinăuiană, iar Chișinăul votează imprevizibil”, a declarat Victor Josu, intervievat de NOI.md.

Politologul Vitali Andrievschi crede că accederea lui Băsescu în Parlamentul Moldovei, dacă i se va restabili cetățenia, este foarte probabilă – și pe liste de partid, și în circumscripții uninominale: „Nu exclud că cetățenia lui Băsescu ar putea fi restabilită, pentru a lovi mai puternic în Sandu și Năstase, care au decis să meargă în alegeri într-un bloc electoral unic. Pentru aceste partide ar putea vota nu doar unioniștii veritabili, dar și mulți dintre cei moderați – ca pentru alternativa PSRM și PDM, iar autorităților nu le convine acest lucru. Faptul că Traian Băsescu este senator român, iar în conformitate cu legislația în vigoare a RM funcția de deputat este incompatibilă cu orice altă funcție remunerată, cu excepția activității științifice și a celei didactice, consideră Andrievschi, nu reprezintă un obstacol semnificativ, dacă se va decide ca Băsescu să acceadă totuși în parlament: „Cred că este o problemă ce poate fi soluționată și, dacă se dorește, se pot găsi căi de ocolire a legii. Să zicem, una dintre funcții o poate ocupa cu titlu de voluntariat.”

Așa că Traian Băsescu are toate șansele să devină un al doilea Alexandru Ioan Cuza, doar că la nivel parlamentar. Însă acest pas, consideră politologii, ar putea crea un precedent periculos și schimba configurația politică în țară.

„Pentru promovare a rămas doar să fie arestat…”

Vitali Andrievschi insistă asupra faptului că, din punct de vedere politic, restabilirea cetățeniei moldovenești și accederea ex-președintelui României în Parlamentul RM la alegerile din 2018 este extrem de indezirabilă.

„Unu – pentru că este un politician din altă țară și noi nu putem calcula și controla resursele pe care Băsescu le poate atrage, spune politologul. El este ex-președinte al României, are în spate o puternica bază românească de resurse și, dacă se va include plenar în politica moldovenească, va obține anumite avantaje, cărora va fi destul de greu să le ții piept. Doi – participarea lui în politicul moldovenesc poate deveni o cutie a Pandorei: precedentulBăsescu poate deschide calea și altor politicieni români, ale căror stele apun în patrie, pentru obținerea cetățeniei moldovenești și accedere în Parlamentul RM. Asta poate modifica serios configurația politică în țară. Prin urmare, cei care intenționează să-i deschidă lui Băsescu calea spre mlaștina politicii moldovenești, trebuie să cîntărească totul foarte bine. Din punct de vedere tactic, desigur, acum se poate cîștiga din asta – Băsescu poate prelua anumite voturi de la Sandu și Năstase, însă, strategic vorbind, în perspectivă poate fi un mare eșec.”

Iar politologul Bogdan Țîrdea consideră că Traian Băsescu deja beneficiază de un șir de avantaje. De-facto, ex-președintele României are lumină verde pentru a-și promova proiectul politic în Republica Moldova.

- În repetate rînduri, primarii din Partidul Democrat le-au pus piedici reprezentanților Partidului Socialiștilor, cînd nu i-au primit în satele lor, spune Bogdan Țîrdea. Și reprezentanții altor formațiuni politice au semnalat asemenea cazuri. În cazul lui Băsescu situația e total diferită. Cetățeanul unui alt stat, care cheamă la lichidarea Republicii Moldova, renunță lejer la Transnistria, se bucură de asemenea onoruri! Tot ce spune Băsescu, orice declarație a lui, este multiplicată activ, el este prezent pe toate ecranele TV din țară, în timp ce politicienii noștri moldoveni nici pe departe nu pot ajunge acolo. În localitățile unde merge Băsescu sînt asigurate săli pline, nimeni nu-l încurcă să facă agitație.

Nu fără ajutorul autorităților, are loc promovarea activă a lui Băsescu și a proiectului lui politic. A rămas doar ca Băsescu să fie arestat și eliberat imediat, cum s-a procedat altă dată cu Renato Usatîi, pentru ca ratingul ex-președintelui României și a partidului său să crească rapid. După care, să mă credeți, aici se va declanșa o isterie adevărată: caravanele unirii vor parcurge țara acompaniate de interpreți și compozitori, partidele și organizațiile unioniste, toate ca una vor veni sub drapelul lui Băsescu. Iar dacă în Partidul Unității Naționale va mai fi implementat și Tănase sau Nagacevschi, sau Chirtoacă va fi înfrînt și impus să meargă cu Băsescu, atunci Sandu și Năstase s-ar îngrijora”, consideră Țîrdea.

Unde este SIS și alții

Ex-președintele RM Vladimir Voronin, într-un interviu pentru RTR-Moldova, a criticat acțiunile ex-președintelui României, care face agitație deschisă în Republica Moldova pentru lichidarea statalității ei și includerea în componența țării vecine.

„Imaginați-vă că eu merg la Iași, adun acolo lumea și spun: „Moldoveni din România – de la Iași la Piatra Neamț – uniți-vă și declarați autonomia Moldovei în componența României, și uniți-vă cu Moldova – patria voastră de la Ștefan Cel Mare cu capitala la Chișinău!” În acest caz eu, cel mai probabil, n-aș reuși să revin la Chișinău, aș fi reținut de serviciile speciale ale României înainte de a ajunge la hotar. De ce atunci Băsescu merge și toarnă zoi împotriva statalității Moldovei? Încălcînd patru articole din Constituția Moldovei, Traian Băsescu călătorește liniștit prin țara noastră. Unde este SIS-ul, procuratura și alte organe, care îi terorizează pe oamenii de treabă, onești și nu-și îndeplinesc, în cazul lui Băsescu, obligațiunile directe?”, s-a revoltat Vladimir Voronin.

De bună seamă, de ce autoritățile îi permit unui cetățean străin să facă asta în țara noastră ?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?