Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

S-a născut un Supersoare gigantic (VIDEO)

15 iul. 2013,, 11:21   Ştiinţă şi IT
4735 0
Foto: topnews.ru
Oamenii de știință de la Universitatea din Cardiff au descoperit la zece mii de ani-lumina de Pămînt un nor protostelar de gaz și praf, care sub impactul gravitației se comprimă către propriul centru. Acesta este procesul de apariție a unei noi stele, cea mai mare din întreaga galaxie Calea Lactee.

Oamenii de știință estimează că masa "nou-născutei" depășește de 500 de ori masa Soarelui, iar luminozitatea ei este mai mare de cîteva milioane de ori. Observarea procesului în toate detaliile sale a fost posibilă cu ajutorul celui mai puternic radiotelescop al observatorului ALMA. Autorii studiului remarcă faptul că uriașul nor de gaz și praf se comprima în interior sub influența gravitației, iar din firele lungi ale materiei cosmice se forma steaua tînără.

"Cu ajutorul telescopului ALMA, noi am urmărit întregul proces în detaliu. Scopul nostru a fost de a urmări evoluția stelei gigant și l-am atins cu siguranță. Acesta a fost cel mai mare nor protostelar în întreaga noastră galaxie!" afirmă Nicolas Peretto de la Universitatea din Cardiff.

"Asemenea titani sînt o mare raritate în galaxia noastră și să-i prinzi în momentul nașterii, în general, este incredibil de dificil. Formarea are loc foarte rapid, iar steaua puțin timp rămîne tînără. Cred că a fost un mare succes", recunoaște coautorul studiului, Gary Fuller, de la Universitatea din Manchester.

Potrivit experților, observațiile lui Peretto și colegilor săi au arătat că procesul de naștere al stelei este atragerea treptată a întregii materii protostelare într-un singur centru, astfel că aici se acumulează materia, care apoi se transformă într-un uriaș corp ceresc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?