X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Italia va ajuta Moldova în promovarea patrimoniului sau cultural

12 iul. 2013,, 10:16   Societate
2086 0
Foto: tribuna.md
Italia va ajuta Moldova în promovarea patrimoniului său cultural şi în dezvoltarea turismului. Despre aceasta a declarat joi ambasadorul Italiei în Moldova, Enrico Nunziata, în cadrul unei întrevederi cu vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu. La întrevedere a participat şi o delegaţie formată din reprezentanţi ai Consiliului Regional Toscana şi ai mediului universitar italian.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ambasadorul a menţionat că "pentru susţinerea proiectelor culturale în Republica Moldova, oficialii italieni intenţionează să atragă fonduri europene".

Vicepreşedintele Legislativului a promis că "Moldova va face tot posibilul pentru ca toate proiectele comune să fie realizate".

"Anterior, în relaţiile dintre ţările noastre s-a pus accent mai mult pe cooperarea economică, iar colaborarea la nivel cultural a fost trecută pe plan secund. Cert este că nu se pune la îndoială patrimoniul cultural şi artistic valoros al Italiei, dar şi apartenenţa noastră comună la cultura Europei latine, de aceea ne puteţi oferi lecţii, în special în ceea ce priveşte restaurarea obiectelor de cultură", a subliniat Andrian Candu.

În cadrul întrevederii, Consiliul Regional Toscana a menţionat că-şi propune organizarea unei expoziţii de icoane moldoveneşti la Florenţa, în toamna acestui an. Autorităţile italiene au venit cu iniţiativa de a organiza degustări de vinuri moldoveneşti şi italiene atît în Republica Moldova, cît şi în Italia, precum şi alte evenimente comune. În plus, specialiştii italieni în restaurarea obiectelor de artă vor organiza seminare de instruire pentru formarea specialiştilor moldoveni în acest domeniu.

În prezent, specialiştii italieni desfăşoară un proiect de restaurare a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni. Ulterior, urmează a fi desfăşurat un proiect de valorificare a patrimoniului cultural şi artistic din Republica Moldova prin includerea obiectivelor istorice, arhitecturale şi de cult religios în circuitul turistic pentru dezvoltarea economică a regiunilor respective.

În cadrul întrevederii, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi ambasadorul Italiei au făcut un schimb de opinii referitor la succesele înregistrate de Republica Moldova în realizarea parcursului de integrare europeană şi la perspectivele Summitului de la Vilnius, din noiembrie, pentru dezvoltarea relaţiilor moldo-italiene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?