Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

O nouă lege va reglementa activitatea băncilor din Moldova

9 oct. 2017,, 10:40   Economie
2823 1

Parlamentul Moldovei a adoptat în lectura finală Legea privind activitatea băncilor care va moderniza standardele de reglementare și supraveghere a sistemului bancar.

Documentul, care va substitui precedenta Lege a instituțiilor financiare, va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018 și va fi implementat treptat pînă în 2020, pentru a trece la standardele BASEL III, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al BNM, conform Legii, vor fi extinse drepturile și atribuțiile Băncii Naționale a Moldovei în procesul de evaluare şi supraveghere a băncilor, inclusiv vor fi mărite şi diversificate sancțiunile aplicate acestora.

Totodată, Legea prevede îmbunătățirea legislației privind guvernanța corporativă în bănci și obligativitatea acestora de a avea un capital suficient în raport cu riscurile la care se expun. De asemenea, noua lege va permite armonizarea legislației bancare naționale cu standardele și principiile internaționale.


Documentul va permite implementarea instrumentelor eficiente de control pentru prevenirea și minimizarea eventualelor deficiențe în activitatea băncilor la etape incipiente, asigurînd astfel stabilitatea sectorului bancar și protecția intereselor depunătorilor.

„Adoptarea Legii marchează tranziția la următoarea etapă de reformare a sistemului bancar. Realizarea acesteia va necesita eforturi comune ale sectorului bancar și Băncii Naționale, dar prin aplicarea standardelor internaționale și a celor mai bune practici în domeniu, sperăm să asigurăm o considerabilă modernizare a sistemului bancar din Republica Moldova”, a declarat vicepreședintele BNM Cristina Harea.

Documentul prevede trecerea la cele mai noi principii internaționale de reglementare bancară adoptate în 2010 și cunoscute sub titlul generic de BASEL III. Noua Lege privind activitatea băncilor a fost elaborată în cadrul proiectului Twinning „Consolidarea capacităţii BNM în domeniul reglementării şi supravegherii bancare în contextul cerinţelor UE”, finanțat de Uniunea Europeană, cu suportul experților băncilor centrale din România și Olanda.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?