Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Egalitatea de gen în Moldova, un mit

5 oct. 2017,, 17:20   Societate
5330 0

Femeile din ţara noastră lucrează mai mult, dar sînt plătite mai puţin decît bărbaţii.

Şi asta deoarece, două treimi din timpul total de muncă al femeilor este dedicat activităţilor neremunerate, cum ar fi îngrijirea copiilor sau gătitul. Datele se regăsesc într-un studiu realizat cu suportul PNUD în Moldova şi UN Women.

Aliona Frecăuţan este primariţa satului Grinăuţi, din raionul Rîşcani. Ziua de muncă a femeii nu se încheie la ora 17:00, atunci cînd părăseşte biroul său, deoarece acasă o aşteaptă o sumedenie de treburi , în timp ce soţul ei se află încă la serviciu.

"În primul rînd sînt mamă sînt bunică, dar mai apar şi alte probleme. Am grijă de copii, de gospodărie, de animale, de păsări, de grădină", a spus primarul satului Grinăuţi, Aliona Frecăuţan.

În plus, familia îngrijeşte şi o prisacă, iar toamna volumul de lucru creşte considerabil în sate.


"Mai este de lucrat, de pregătit pentru sezonul de iernat al albinilor şi ne străduim să fie curat aici", a declarat Aliona Frecăuţan.

O situaţie similară ne-a relatat şi bibliotecara Svetlana Plămădeală, din acelaşi sat, pe care nevoile casei o trezesc zilnic la şase dimineaţa.

"Fac ce trebuie studentului mai mare, care pleacă la universitate. Îi fac micul dejun, mănîncă, pe urmă eu mă apuc de strîns, de ordine, de hrănit animale şi la orele 8 plec la serviciu", a spus bibliotecara Svetlana Plămădeală.

Atunci cînd revine de la muncă, Svetlana continuă treburile gospodăreşti. Soţul o ajută şi el cum poate.

În comparaţie cu bărbaţii, femeile realizează de două ori mai multe activităţi de îngrijire a gospodăriei şi familiei. Bărbaţii, au recunoscut acest lucru:

"Bărbaţii mai mult pe-afară cu gopsodăria, dar partea femeiască mai mult prin casă, aşa-i!"

"Care-s bărbaţi la locul lor, ei numaidecît împreună cu soţia cu tot. Cînd trebuie ne oprim oleacă şi ajutăm."

"Eu socot că femeia lucrează mai mult la gospodărie, şi la lucru şi cu copiii se ocupă".

Potrivit specialiştilor de la PNUD Moldova, acest fenomen este global.

"Dar există multe state în care se schimbă lucrurile. De exemplu ţările scandinave, aceste obligaţii sînt împărţite în mod egal, de exemplu concediul paternal este aproape egal cu cel al femeilor", a spus Victor Drăguţanu, coordonator de programe ONU.

Acelaşi studiu arată că rata de angajare în cîmpul muncii a femeilor este de 36 %, iar a bărbaţilor 43%. Pentru a încadra femeile în cîmpul muncii, ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îşi propune să întreprindă mai multe soluţii printre care, majorarea termenului concediului paternal.

"Treptat vom crea condiţii de stimulare a creşterii ratei de ocupare a femeilor cu copii mici în RM , vom lupta cu segregarea profesională inclusiv şi în sfera activităţilor de îngrijire", a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraş,

Potrivit aceluiaşi studiu, în economia mondială, doar 50% dintre femeile apte de muncă sînt prezente pe piaţa muncii, comparativ cu 76 la sută din numărul bărbaţilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?