Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Proiect de lege privind transparenţa decizională, în Găgăuzia

3 oct. 2017,, 17:10   Politică
2056 0

Activiştii civici şi deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) au elaborat o versiune proprie a legii naţionale privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele organizaţiei nonguvernamentale "Piligrim-Demo", Mihail Sercheli.

El a spus că legea adoptată recent de Parlamentul Moldovei este "una destul de importantă pentru republică şi pentru regiunile ţării, deoarece oferă posibilitatea ca oamenii să cunoască şi să obţină deschidere din partea autorităţilor în luarea deciziilor".

"În anii 2016-2017, am efectuat mai multe sondaje printre locuitorii autonomiei cu privire la faptul dacă ştiau ce documente importante au fost adoptate de autorităţile din Găgăuzia. S-a constatat că oamenii nu sînt deloc la curent cu activităţile şi logica luării deciziilor de către autorităţi. Iar aceasta este o încălcare gravă a drepturilor cetăţenilor la accesul deschis la informaţii", a explicat el, precizînd că pe site-ul Comitetului Executiv şi al Adunării Populare nu sînt publicate proiectele de hotărîri şi hotărîrile concrete, deşi autorităţile sînt obligate să facă acest lucru.

"Oamenii sînt nemulţumiţi de practica stabilită, cînd sînt puşi în faţa faptului. În acelaşi timp, nici legislatorii, nici funcţionarii Comitetului Executiv nu încearcă să le explice alegătorilor de ce a fost luată anume o asemenea decizie", a spus expertul.

El speră că proiectul de lege, care a fost deja înregistrat la secretariatul APG, va fi adoptat în regim prioritar şi "va putea elimina discrepanţa care există astăzi între deciziile ramurilor puterii din regiune şi aspiraţiile locuitorilor ei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?