X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

În Moldova vor fi promovate plățile fără numerar

10 iul. 2013,, 11:40   Economie
3103 0
Foto: noi.md
În Republica Moldova se prevede majorarea gradului de bancarizare, extinderea reţelei de acceptare a plăţilor fără numerar, limitarea utilizării numerarului şi eliminarea discriminării la achitarea prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar. Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, elaborat de grupul de lucru constituit din reprezentanţi de la Banca Națională a Moldovei, Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor, Inspectoratul Fiscal şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în contextul combaterii evaziunii fiscale prin promovarea plăţilor fără numerar.

Acest proiect de lege, dar și problemele ce țin de promovarea plăţilor fără numerar şi combaterea evaziunii fiscal au fost discutate în cadrul unei ședințe a autorităților publice centrale, care s-a desfășurat la BNM. Viceguvernatorul BNM, Emma Tăbîrţă, a remarcat importanţa abordării legislative a problematicii în cauză pentru dezvoltarea economică a ţării, în ideea identificării impedimentelor şi soluţiilor existente. Directorul Departamentului sistemul de plăţi al BNM, Igor Munteanu, a făcut o prezentare a proiectului de lege, subliniind că măsurile respective urmează să contribuie la diminuarea evaziunii fiscale şi la creşterea economică. Aceste măsuri au fost recomandate de Banca Mondială şi se bazează pe cele mai bune practici internaţionale.

Expertul BNM a consemnat, în aceeaşi ordine de idei, necesitatea stimulentelor fiscale ce urmează să aducă avantaje atît utilizatorilor serviciilor de plată, cît şi comercianţilor ce acceptă instrumentele respective.

În cadrul ședinței s-a stabilit că proiectul de lege elaborat va fi promovat de Ministerul Finanţelor în comun cu Ministerul Economiei, iar Banca Naţională va acorda asistenţa necesară conform competenţelor. În cadrul ședinței s-a menționat că Legea cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică, care va intra în vigoare în septembrie 2013, va servi un sprijin esenţial pentru materializarea obiectivelor enunţate. Astfel, implementatrea documentului va intensifica concurenţa pe piaţa serviciilor de plată, va spori calitatea acestora şi va diminua costurile. De asemenea, prin implementarea acestei legi, se urmăreşte întărirea protecţiei drepturilor utilizatorilor serviciilor de plată şi aplicarea instrumentelor de plată avansate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?