X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Activiști civici, despre ”racketul legalizat” al organelor de stat

29 sep. 2017,, 13:30   Societate
2296 0

Reprezentanţii Asociației pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor consideră că în Moldova drepturile cetăţenilor sînt încălcate grav atît de furnizorii de servicii, cît şi de judecători.


Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, specialistul organizaţiei Ernest Frumusachi a spus că, recent, instanţa de judecată în care s-a adresat întreprinderea monopolistă "Termoelectrica" a luat hotărîrea ca datoriile furnizorului să fie recuperate.

„Hotărîrea a fost luată cu încălcarea mai multor prevederi ale Legii cu privire la protecţia consumatorilor. În primul rînd, dacă furnizorul oferă un serviciu, atunci el trebuie să semneze un contract cu beneficiarul. Eu, ca persoană fizică, nu am încheiat niciun contract. În al doilea a rînd, termenul de prescripţie a fost încălcat. Datoriile pe care încearcă să le recupereze prin instanţă s-au format în 2001. Instanţa decide ca eu să plătesc 30 de mii de lei după 16 ani. Vă reamintesc că termenul de prescripţie în Moldova este de trei ani", a spus el, subliniind că instanţa a ignorat cererea lui de a desfăşura procesul în limba rusă şi de a-i furniza documentele audierilor în limba rusă.

El a calificat ceea ce se întîmplă drept "racket legalizat" al structurilor de stat care acţionează prin înţelegeri reciproce.

Şeful ONG-lui, Petru Guţul, a menţionat că, potrivit informaţiilor Curţii de Conturi, numai în perioada 2009-2010, furnizorul de energie termică "Termocom" (predecesorul companiei "Termoelectrica" - "I.") nu a virat în bugetul Chişinăului 1,595 miliarde de lei plătiţi de consumatorii de căldură.

„Am depus la Procuratura Generală o scrisoare oficială în acest sens, dar ni s-a răspuns că aceasta nu ţine de prerogativa sa. Drept urmare, au refuzat să pornească o cauză penală. Dar am ajuns în primă instanţă cu o acţiune împotriva întreprinderii. Şi la o şedinţa recentă, judecătorul mi-a propus să renunţ la pretenţii. Cu ce ocazie? Vom ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă ni se vor refuza recursurile în republică", a remarcat Guţul.

El a spus că la sfîrşitul anului trecut s-a adresat ambasadorilor SUA şi Rusiei, precum şi preşedintelui Igor Dodon şi liderului Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi.

„Am încercat să le transmitem tuturor oficialilor un adevăr: drepturile consumatorilor în Moldova sînt încălcate sistematic şi nesancţionat. Legea organică cu privire la protecţia consumatorilor şi acordul omonim din cadrul CSI, la care a aderat Moldova, nu funcţionează. Pînă în prezent, niciuna dintre persoanele enumerate nu ne-a oferit un răspuns scris la solicitările noastre", susţine activistul civic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?