X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Două misiuni lunare chineze amînate din cauza unei lansări eşuate

29 sep. 2017,, 01:30   Ştiinţă şi IT
9015 0

China este obligată să amîne două misiuni lunare în urma eşecului lansării unei rachete în luna iulie, a anunţat presa oficială chineză, semnalînd un regres înregistrat de ambiţiile spaţiale ale acestei ţări, informează AFP.

Cucerirea spaţiului, coordonată de Statul Major al forţelor armate chineze, este considerată de liderii de la Beijing drept un simbol al noii puteri pe care o deţine China pe plan mondial sub conducerea Partidului Comunist.

Însă experţii din Beijing încearcă încă să înţeleagă motivele eşecului lansării de pe 2 iulie a rachetei Long March 5, un lansator greu, care trebuia să plaseze pe orbită un satelit de comunicaţii, a raportat Cotidianul de ştiinţă şi tehnologie, citîndu-l pe secretarul general al Administraţiei spaţiale chineze, Tian Yulong.

Autorităţile nu au furnizat niciun detaliu despre incidentul care s-a produs la puţin timp după lansare, ce a avut loc de la baza Wenchang de pe insula Hainan din sudul Chinei.


În urma acestui eşec, China va trebui să amîne lansarea a două sonde lungare: Chang'e-5, care ar fi trebuit să colecteze eşantioane de pe suprafaţa lunară în al doilea semestru al anului 2017, şi Chang'e-4, care ar trebui să aselenizeze pe faţa nevăzută a Lunii în 2018. Noile date ale celor două lansări vor fi anunţate pînă la sfîrşitul acestui an, a precizat Tian Yulong.

Lansarea modulului central al viitoarei staţii spaţiale chineze, prevăzută iniţial pentru anul viitor, va fi realizată în 2019, potrivit aceleiaşi surse. Racheta Long March 5 este cel mai greu lansator trimis vreodată în spaţiu de inginerii chinezi. Prima lansare - reuşită - a avut loc în noiembrie 2016.

Eşecul din luna iulie a marcat un foarte rar regres în cadrul ambiţiosului program aerospaţial chinez, în care regimul comunist de la Beijing investeşte miliarde de dolari, încercând să ajungă din urmă Statele Unite şi Europa.

În decembrie 2013, China a reuşit să aselenizeze sonda Chang'e-3, apoi să plaseze pe scoarţa lunară un vehicul teleghidat denumit "Iepurele de jad". Misiunea a fost considerată "un succes total". Însă acel rover lunar chinez a fost afectat de o problemă de ordin mecanic, care l-a plasat în lungi perioade de "comă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?