X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Cele mai corupte instituţii din Moldova sînt justiţia şi poliţia – Barometrul global al corupţiei

9 iul. 2013,, 15:15   Societate
3453 1
Foto: skandaly.ru
Justiţia şi poliţia sînt considerate instituţiile cele mai corupte în Moldova, ele fiind urmate de Parlament şi partidele politice, arată datele Barometrul global al corupţiei (BGC) 2013, lansat de Transparency International.

Potrivit Agenţiei "Infotag", sondajul, realizat la nivel global, a mai arătat că 64% dintre respondenţii moldoveni consideră că instituţiile de stat din Republica Moldova sînt capturate de interese private, iar în ultimii doi ani fenomenul corupţiei a sporit.

Două treimi din cei intervievaţi susţin că fenomenul corupţiei este o problemă care afectează serios sectorul public.

Totodată, Barometrul global al corupţiei arată că 55% din numărul respondenţilor consideră ineficiente eforturile guvernanţilor în combaterea corupţiei, iar 54% din respondenţi susţin că oamenii simpli pot contribui la lupta împotriva corupţiei şi circa jumătate din ei sînt dispuşi să denunţe cazuri de corupţie.

În acelaşi timp, peste 30% din respondenţi sînt gata să accepte preţuri mai înalte, în schimb să procure bunuri şi servicii de la companii necorupte. Pentru a eficientiza combaterea corupţiei, expеrţii de la Transparency International - Moldova cer instituţiilor statului să prevină capturarea organelor de drept şi depolitizarea combaterii corupţiei, mai ales că acestea devin şi mai importante în apropierea alegerilor parlamentare. Domenii prioritare ar fi sistemul judiciar, organele de control şi de drept, finanţarea partidelor politice.

De asemenea, experţii recomandă consolidarea capacităţilor Comisiei Naţionale de Integritate, adoptarea cadrului legal care asigură confiscarea bunurilor de provenienţă ilicită, introducerea răspunderii penale pentru luarea deciziilor în situaţii de conflict de interese.

În cadrul BGC au fost intervievate 114 mii de persoane din 107 ţări. Potrivit Barometrului Global al Corupţiei 2013, mai mult de jumătate din populaţia lumii consideră că fenomenul corupţiei a sporit în ultimii doi ani, dar creşte voinţa de a lua măsuri împotriva acestui flagel. În jumătate din ţările incluse în sondaj, partidele politice sînt considerate cele mai corupte instituţii.

Potrivit persoanelor intervievate, corupţia este factorul principal care creează concurenţă neloială şi împiedică dezvoltarea sectorului privat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?