X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Scopul strategic al Partidului Forța Poporului este readucerea Moldovei pe făgașul dezvoltării europene și civilizate

9 iul. 2013,, 09:00   Politică
7249 7
Foto : moldova.org
Partidul Forța Poporului, condus de Nicolae Chirtoacă, a fost înregistrat de către Ministerul Justiției. Într-un interviu acordat portalului informațional NOI.md, liderul partidului a vorbit despre acțiunile care vor fi întreprinse de membrii formațiunii după înregistrare, care este doctrina partidului și pe care segment al eșichierului politic se plasează, dar și despre planurile de viitor.

- Cît a durat procedura de înregistrare a partidului? A fost respectat termenul?

A durat exact cît prevede legea, o lună din momentul depunerii pachetului de documente în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova. Au fost mai multe verificări în teritoriu, dar noi am indicat toate datele de contact ale celor aproape 5 000 de membri de partid, ceea ce a simplificat lucrul funcționarilor implicați în această procedură.


- Ce intenționați să faceți după înregistrarea partidului? Care sînt obiectivele de lungă durată ale Partidului și care ar putea să fie strategia de scurtă durată?

La Congresul de constituire a PFP, care și-a desfășurat lucrările pe data de 21 aprilie, a fost adoptat și Programul politic al Partidului, intitulat ”Patriotism, Responsabilitate, Prosperitate”, care conține și obiectivele strategice ale formațiunii noastre.

Partidul îşi propune drept sarcină primordială şi imediata normalizare a situației din țară. Cu alte cuvinte, să facem ordine în Moldova, să scoatem societatea din impasul în care au adus-o actualele formațiuni politice parlamentare. Considerăm drept prioritate strategică incontestabilă relansarea dezvoltării economiei naţionale. Se impune în mod urgent asanarea situației în această sferă, în primul rînd prin lichidarea practicilor ilegale de sustragere a banilor publici, cunoscute ca ”scheme de control asupra fluxurilor financiare”, fenomen criminal care subminează din interior statul moldovenesc și reduce considerabil șansele de redresare a situației din economie și sfera socială.

O altă prioritate imediată este combaterea corupției la nivel de conducere a statului, stoparea transferului ilegal al activelor și resurselor financiare peste hotarele țării, asigurarea supremației legii în condițiile separării reale a puterilor în stat. Nu mai puţin importantă este şi demontarea monopolurilor și structurilor de tip cartel, protejate de actuala putere, care strangulează concurența şi provoacă ridicarea prețurilor la bunuri de larg consum, a tarifelor la energie şi serviciile comunale.

Una dintre sarcinile importante ale Partidului consta în consolidarea statului, în primul rînd prin stabilirea şi menţinerea ordinii în ţară, combaterea separatismului, a diferitor grupări de presiune politică care pun la îndoială existenţa statului suveran Republica Moldova, prin restabilirea integrității teritoriale a ţării. Pentru a atinge acest scop, este necesară stabilizarea și dezvoltarea reală, nu cea pretinsă, a instituţiilor democratice, eficientizarea structurilor administrației publice la nivel central şi local prin reducerea drastică a nivelului de birocratizare a puterii de stat, a traficului de influență, fenomene care sînt proprii nepotismului și cumetrismului.

Partidul va depune eforturi susținute pentru a consolida societatea moldovenească în baza sentimentului de patriotism și responsabilitate civică, va contribui la depășirea inegalității sociale existente, a fărîmițării periculoase a populației pe diverse criterii. Formațiunile politice actuale continuă să paraziteze pe divergențele existente, le aprofundează pentru a manipula opinia publică în mod cinic, în scopuri meschine, înguste de grup, care nu au nimic în comun cu interesele naționale ale Republicii Moldova.

Noi vom contribui la promovarea activă în societate a ideii naționale moldovenești, care derivă în mod firesc din spiritualitatea, credința creștină, experiența istorică, cultura, tradițiile şi obiceiurile poporului moldovenesc. Concomitent, ideea națională, care izvorăște din valorile spirituale şi principiile etico-morale general umane, va uni concetățenii noștri de diverse origini etnice în jurul ideii de solidaritate şi responsabilitate pentru prezentul şi viitorul poporului şi statului moldovenesc.

- Aveți o strategie anume de atingere a acestor scopuri? Despre ce căi concrete este vorba?

In mod normal, o strategie adecvată răspunde la întrebările cheie – prin ce mijloace, resurse, în ce ordine de acțiuni actuala situație va fi transformată în noua calitate a dezvoltării societății în conformitate cu viziunea protagoniștilor schimbărilor. Noi, un popor cu o imaginație bogată, stăm bine la capitolul viziune. Ne dorim o țară prosperă, stabilă, cu cetățeni înstăriți și fericiți, un stat integru și revenit plenar în familia națiunilor moderne și civilizate.

Mai prost stăm la capitolul conștientizării cauzelor profunde ale stării deplorabile în care a ajuns Moldova. Majoritatea formațiunilor politice se bîlbîie cînd ajunge vorba despre acțiuni concrete, pragmatice, îndreptate spre redresarea situației din țară, sau se ascund după spatele mentorilor din afara țării. Partidul îşi formulează strategia pornind de la analiza la rece, competentă și profundă a cauzelor eşuării tranziției spre o societate cu adevărat liberă și democratică, a contradicţiilor fundamentale, sistemice, cu care se confruntă Republica Moldova la etapa actuală.

Noi consideram că, din cauza predominării intereselor corporative și înguste de grup, în activitatea instituțiilor politice și administrative ale statului, în Moldova a apărut un sistem social-economic și politic, care conține toate caracteristicile capitalismului oligarhic. Acest tip de capitalism este cunoscut și ca ”crony capitalism”, adică unul ”cumetresc”, dominat de cîteva clanuri care luptă între ele pentru a-și extinde influența în goana după putere și bani. Acest sistem se manifestă prin dominarea în politica și economia țării a grupărilor de tip mafiot, care iau sub control partidele politice, instituțiile celor trei ramuri ale puterii în stat, sursele de informare în masă, corup o bună parte a societății civile.

Căpeteniile grupărilor oligarhice au construit un sistem vicios şi corupt, care le permite să sustragă sute de milioane de euro provenite din corupţie, contrabandă, evaziune fiscală, controlul asupra proprietății de stat și circuitelor financiare tenebre. Anume concreșterea businessului oligarhic cu structurile politico-birocratice are drept rezultat extinderea rapidă a corupției practic în toate domeniile de funcționare a statului, apariția monopolurilor și deturnarea banilor publici în proporții deosebit de mari, evaziunea fiscală și scoaterea ilegală a miliardelor de lei în afara hotarelor naționale.

Statul moldovenesc e luat în captivitate de aceste grupări, iar sistemul judecătoresc și instituțiile de ocrotire a legii sînt folosite abuziv pentru a le asigura siguranța în activitatea de jefuire a poporului. Oligarhii și partidele lor de buzunar nu au grijă de interesele cetățenilor, subminează instituțiile statului și sărăcesc populația. Anume corupția la nivel înalt și hoția distruge economia și statul moldovenesc, gonește poporul peste hotarele țării. Moldova încetează a fi o țară liberă și democratică, iar suveranitatea, în curînd, va rămîne doar pe hîrtie.

In viziunea Partidului, a face ordine în țară înseamnă, în primul rînd, a elimina grupările oligarhice de la putere, a repune instituțiile statului sub controlul democratic al societății, a curăți sistemul judecătoresc de elementele corupte și antinaționale, a reforma rapid și radical instituțiile de drept, a asigura supremația legii în condițiile restabilirii statului de drept în Moldova. Atunci cînd în țara noastră se va face dreptate și va fi asigurată stabilitatea politică, vor veni și investițiile străine în economia reală, vor apărea condițiile necesare pentru relansarea activității antreprenorialului autohton, se vor găsi și rezerve financiare în interiorul țării pentru a finanța dezvoltarea businessului și a implementa proiecte de lungă durată, a crea noi locuri de muncă.

- Acestea sînt sarcinile imediate pe care și le formulează Partidul Forța Poporului. Dar care sînt elementele cheie ale unei strategii de lungă durată pe care o propuneți societății moldovenești?

Noi considerăm că Moldova este capabilă să-şi vadă împlinite interesele naţionale de lungă durată în baza a cinci principii fundamentale: o economie dinamică, o democraţie eficientă, o guvernare competentă și responsabilă în fața poporului, un stat de drept cu o societate civilă activă, patriotică şi angajată plenar în procesele de modernizare a țării.

Mai pe scurt, sensul programului nostru este de a face ordine în țară, de a scoate Moldova din criza sistemică în care au băgat-o clanurile oligarhice, de a finaliza reformele structurale profunde, astfel construind un nou sistem social-economic, cu adevărat democratic, capabil să asigure dezvoltarea economică, socială şi politică stabilă și ascendentă a Republicii Moldova. Anume acest sistem va fi capabil să satisfacă nevoile materiale şi aspiraţiile spirituale ale cetățenilor, să ridice calitatea vieţii oamenilor, să asigure reintegrarea teritorială și politică a ţării, modernizarea statului prin parteneriatul reciproc avantajos cu statele industrial dezvoltate şi democratice.

În caz contrar, în condiţiile unei guvernări oligarhice, a reformelor neterminate, a resurselor limitate şi a exodului masiv al populaţiei, Republica Moldova riscă să rămînă pentru o perioadă îndelungată o ţară slab dezvoltată a lumii a treia în centrul continentului european. Astfel, vor creşte inevitabil riscurile privind unitatea, integritatea, suveranitatea şi chiar existenţa statului moldovenesc.

- Pînă la alegeri, ar putea fi posibil ca să vă impuneți ca partid și să puneți în practică toate ideile pe care le aveți?

Noi nu excludem posibilitatea unor alegeri anticipate, eventual provocate de concurența între grupările oligarhice aflate la putere, care, pentru moment, sînt ascunse după culisele noii coaliții de guvernare. Este cert că o nouă criză politică poate apărea după reuniunea la nivel înalt de la Vilnius al Parteneriatului Estic al UE, deci pe la finele anului.

Din momentul lansării oficiale a partidului, orice participare în curse politice este absolut obligatorie pentru noi, iar campania electorală este nu numai o modalitate de a promova ideile și viziunile formațiunii, dar și șansa de a deveni partid parlamentar. Deci ne pregătim să participam din mers la alegeri, anticipate sau ordinare, și continuăm procesul de construire a partidului conform acestei logici a luptei politice, puterea în stat fiind cea mai eficientă pîrghie și posibilitate de a schimba spre bine situația din Moldova.

Desigur, perioada iulie-august, tradițional, este una de vacanță politică, marcată de o anumită doză de oboseală și moleșeală politică. Dar o atare stare de lucruri nu înseamnă ca noi încetinim activitatea noastră organizatorică, în special la nivel de organizații teritoriale. Este o perioadă bună pentru consolidarea potențialului formațiunii, cel uman și intelectual, pentru elaborarea și precizarea strategiei și tacticii partidului la etapa actuală.

- Care este doctrina partidului și pe ce segment al eșichierului politic vă plasați?

Noi consideram ca nu numai doctrina politică, dar și principalele idei, valori și principii sînt importante pentru un partid politic. Anume ideile generate de valori și transformate în principii de care se călăuzește formațiunea în activitatea sa politică. Mai mult ca atît, noi trebuie sa reabilităm noțiunea de ”principii și valori”, discreditate în mod cinic și sistematic de liderii partidelor care guvernează această țară din 2009 încoace.

Or, pentru noi este sfîntă dragostea necondiţionată pentru Patrie, serviciul dezinteresat și cu abnegaţie în interesul poporului, păstrarea memoriei istorice, comemorarea strămoşilor, îngrijirea copiilor şi părinţilor, grija față de tînăra generație de moldoveni. Pentru noi este importantă promovarea idealurilor de libertate şi democrație, a principiilor statului de drept, bazat pe respectarea necondiționată a legii, a valorilor general-umane, a principiilor democraţiei participative şi eficiente.

Noi renunţăm categoric la calea revoluţionară de dezvoltare în favoarea modelului evolutiv şi a reformelor graduale care conduc la o schimbare treptată și sigură a situației din țară. Sîntem încrezători – fundamentul unităţii politice, a prosperității economice, a bunăstării sociale şi a dezvoltării culturale a Republicii Moldova se sprijină pe buna și responsabila guvernare, pe sentimentul sincer și profund al patriotismului şi pe responsabilitatea civică a cetăţenilor noştri.

Fundamentul doctrinar, suportul conceptual-teoretic al identității ideologice și politice ale Partidului îl constituie doctrina social-liberală, care stă la baza elaborării strategiilor de dezvoltare și acţiunilor politice, a modelului de societate pe care Partidul îl propune Republicii Moldova. Idealurile şi valorile noastre sînt libertatea şi demnitatea persoanei, respectul faţă de muncă şi proprietate, egalitatea cetățenilor în fața legii, justiţia socială, un stat minim puternic şi eficient, egalitatea genurilor şi solidaritatea umană.

Doctrina social-liberală a Partidului are o actualitate de necontestat, răspunzînd în mod adecvat sfidărilor și riscurilor perioadei de tranziţie. Anume liberalismul social oferă conceptul și elementele-cheie ale modelului de dezvoltare, care pleacă de la stabilirea și menținerea unui echilibru dinamic între mecanismele pieţei libere şi intervenţia statului cu scopul de a pondera disfuncţiile care apar în organismul social şi în sistemul economic.

Prin aceste valori, doctrina social-liberală se deosebeşte de alte doctrine liberale pe de o parte şi socialiste pe de altă parte, doctrine care pun accentul fie pe libertatea individuală în defavoarea justiţiei sociale, fie pe solidaritatea socială şi pe egalitarismul nivelator, care sufocă libera iniţiativă şi depreciază semnificaţia libertăţii individuale.

- Revenind la persoane din partid, vreau să vă întreb dacă după lansare a mai aderat cineva la partid?

Desigur, procesul este continuu, este permanent. În conformitate cu legislația în vigoare, o formațiune politică se constituie de cel puțin patru mii de cetățeni, care fac parte din organizații teritoriale din jumătatea raioanelor și municipiilor țării. Aceasta este sarcina minimă, iar noi avem peste 6 mii de membrii adevărați, nu pe hîrtie. Oricum, edificarea și consolidarea partidului este un proces care nu are sfîrșit. Noi avem nevoie de activiști de partid, de propagandiști în sensul cel mai bun al cuvîntului, bine motivați, capabili să promoveze ideile noastre în rîndul populației, să mobilizeze concetățenii noștri în lupta pentru salvarea Moldovei de forțele destructive. Noi construim un partid cu adevărat democratic, bine înrădăcinat în organizațiile teritoriale și locale, capabil să răspundă în mod adecvat și cu dăruire de sine la doleanțele și așteptările poporului.

Patriotismul și responsabilitatea civică sînt chezășia succesului. Fiindcă Partidul Forţa Poporului exprimă viziunile şi voința politică a cetățenilor Republicii Moldova, iar membrii săi conștientizează riscurile şi pericolele etapei istorice pe care o parcurge statul moldovenesc şi sînt gata să lupte pentru modernizarea ţării, pentru împlinirea aspiraţiilor de libertate, dreptate, bunăstare şi solidaritate socială.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?