X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Interdicţia impusă jurnalistei ruse, calificată drept provocare

27 sep. 2017,, 13:20   Societate
2239 1

Asociaţia Jurnaliştilor de Limbă Rusă din Republica Moldova a calificat "atitudinea grosolană faţă de reprezentantul presei ruse" drept "o nouă provocare împotriva restabilirii prieteniei şi parteneriatului strategic cu Rusia".

Despre aceasta se menţionează într-o declaraţie a Asociaţiei.

În document este exprimată "indignarea şi îngrijorarea extremă faţă de situaţia care s-a creat în jurul jurnaliştilor ruşi care încearcă să viziteze ţara noastră şi care nu o pot face".

„Din motive inexplicabile, li se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Aceste cazuri au devenit regulate şi, din păcate, o tradiţie proastă – numai în ultimele luni a fost respinsă intrarea în ţară pentru redactorul-şef al săptămînalului "Rossiiskie vesti", Dmitri Ermolaev, şi redactorul-şef al săptămînalului "Argumentî i faktî", Igor Cerneak", aminteşte organizaţia obştească.

Autorii declaraţiei susţin că incidentul de ieri cu corespondentul ziarului "Komsomolskaia Pravda", Daria Aslamova, "depăşeşte celelalte incidente prin sălbăticia sa".

"Corespondentului special al KP nu doar că nu i s-a permis să intre pe teritoriul republicii, dar şi, după cum a spus Aslamova, "persoane înarmate au apucat-o de mîini şi practic au tîrît-o prin tot aeroportul şi au împins-o forţat în avion spre Bucureşti". O asemenea practică împotriva ziariştilor care îşi îndeplinesc atribuţiile profesionale este posibilă numai în ţările cu o anumită dictatură dură, unde pe nimeni nu-i preocupă opinia comunităţii internaţionale, dar nu într-o ţară care îşi declară ataşamentul faţă de valorile europene şi democraţie", se arată în document.

Membrii Asociaţiei cred că "acest act arată că Moldova actuală merge pe calea periculoasă şi nedemocratică de agravare a situaţiei principalelor prevederi cuprinse în Declaraţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, care a fost semnată mai demult de către părinţii fondatori ai ţării noastre".

Asociaţia se adresează ambasadelor străine acreditate în Republica Moldova cu solicitarea de a-şi "stabili poziţia în privinţa acestui şi altor fapte similare revoltătoare care au avut loc în ultimul timp în ţara noastră, care demonstrează vădit atitudinea autorităţilor Republicii Moldova faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor şi presei".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?