Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cînd BERD va aproba o nouă strategie pentru Moldova

26 sep. 2017,, 10:12   Economie
2099 2

Noua strategie a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Republica Moldova (2017-2022) urmează a fi aprobată de boardul instituției pînă la finele lunii noiembrie curent, notează NOI.md.

Declarația a fost făcută luni de Mattia Romani, director general pentru economie, politică și guvernare BERD, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.

Mattia Romani a menționat că noua strategie a BERD pentru Republica Moldova are drept priorități principale îmbunătățirea guvernării și consolidarea capacității de rezistență prin restructurarea sectorului bancar și consolidarea securității energetice, precum și îmbunătățirea competitivității prin sprijinirea companiilor private în dezvoltarea capacităților și promovarea comercializării utilităților publice și a infrastructurii.

Potrivit oficialului european, pentru atingerea obiectivelor strategice pînă în 2022, sînt necesare fonduri de finanțare care să includă sprijin pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, energetice și municipale, obținerea liniilor de credit prin intermediul băncilor comerciale eligibile, promovarea dialogului politic pentru a promova agenda de reformă economică, inclusiv climatul investițional și buna guvernare, sprijinirea capacității sectorului financiar, sprijinirea sectorului IMM-urilor, accentul fiind pus pe companiile conduse de femei, implementarea proiectelor ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în sectoare etc.

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, BERD este unul dintre partenerii strategici pentru Republica Moldova în procesul de implementare a proiectelor investiționale de importanță majoră în diferite domenii și autoritățile de la Chișinău susțin eforturile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în elaborarea și aplicarea unei noi strategii pentru țara noastră.


De la lansarea sa în Republica Moldova, BERD a finanțat 116 proiecte în valoare de peste 1,15 miliarde de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 478 milioane EUR, dintre care 69% sînt alocate pentru infrastructură, 13% pentru sectorul energetic, 10% pentru industrie, comerț și agrobusiness, iar 8% pentru instituțiile financiare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?