X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Barack Obama se va întîlni cu Angela Merkel pentru a discuta despre scandalul de spionaj

6 iul. 2013,, 08:31   Externe
2718 0
Foto : real-agenda.com
Preşedintele american va discuta cu cancelarul german despre „îngrijorările serioase” pe care europenii le au în legătură cu programul de colectare de informaţii desfăşurat de Statele Unite ale Americii.

Statele Unite şi Germania vor porni discuţiile bilaterale chiar de la începutul săptămînii viitoare, în încercarea de a linişti îngrijorările europenilor faţă de scandalul de spionaj iscat după ce s-a aflat faptul că serviciile americane au ascultat telefoanele şi au monitorizat reţelele de calculatoare ale mai multor clădiri de birouri ale UE. Scandalul riscă să conducă la îngheţarea negocierilor privind pactul de liber schimb pe care SUA şi UE vor să-l încheie pînă la sfîrşitul lui 2014, un pact ce ar urma să aducă în jur de 350 de miliarde de euro anual în Produsul Intern Brut al celor două blocuri.

Steffen Seibert, un purtător de cuvînt al guvernului german, a anunţat că un grup comun de lucru SUA-Germania, format din experţi în securitate şi informaţii, va începe „o discuţie imediată şi intensă” pe tema protejării datelor şi programele de colectare de informaţii al Agenţiei Naţionale pentru Securitate a SUA. Germania ar fi fost una dintre principalele ţinte ale acestor operaţiuni, potrivit publicaţiei „Der Spiegel”, care a făcut aceste dezvăluiri în colaborare cu ziarul britanic „The Guardian”, care a publicat primul informaţiile de la Edward Snowden privind programul de spionaj al NSA asupra populaţiei americane. „Dacă se va confirma faptul că reprezentanţe diplomatice ale UE şi state europene individuale au fost spionate, atunci vom afirma clar că spionarea prietenilor este inacceptabilă”, a continuat purtătorul de cuvînt al cancelarului german.

La rîndul său, preşedintele francez Francois Hollande a anunţat că „Parisul nu poate accepta un comportament de acest fel”. „Cerem ca aceste activităţi să înceteze imediat. Avem deja suficiente elemente pentru a solicita explicaţii”, a spus liderul de la Palatul Élysée. Totodată, Hollande a anunţat că Uniunea va îngheţa negocierile privind noul tratat de liber schimb cu SUA, care ar fi trebuit să înceapă săptămîna aceasta la Washington. Pactul comercial ar urma să fie cel mai mare din istorie, aducînd ambelor blocuri cîte 350 de miliarde de dolari anual în Produsul Intern Brut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?