Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Wolfgang Schaeuble: Turcia nu face parte din Europa

5 iul. 2013,, 08:31   Externe
3236 0
Foto : tsn.ua
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat că Turcia nu ar trebui să se alăture Uniunii Europene, dat fiind că nu este parte a Europei, exprimînd destul de clar opoziţia Berlinului faţă de vechea candidatură a Ankarei.

Germania a presat blocul comunitar cu 28 de membri să amîne o nouă rundă de negocieri săptămîna trecută, în replică la modul în care autorităţile au gestionat protestele antiguvernamentale din ultimele săptămîni. Bruxellesul a amînat discuţiile pentru cel puţin patru luni, dar a asigurat că drumul Turciei spre UE rămîne deschis.

'Nu ar trebui să acceptăm Turcia în calitate de membru deplin /.../ Turcia nu face parte din Europa', a explicat Schaeuble cu ocazia unui miting electoral organizat de formaţiunea sa şi a cancelarului Angela Merkel, creştin-democraţii CDU, la Duesseldorf, în vestul Germaniei.

Germania şi Franţa şi-au exprimat în mai multe rînduri reticenţele faţă de eventuala accedere a ţării majoritar musulmane cu 76 de milioane de locuitori la blocul comunitar, temîndu-se că diferenţele culturale şi mărimea Turciei vor face prea dificilă sarcina integrării. Pe de altă parte, criticii lui Merkel au acuzat-o că se foloseşte de acest subiect pentru a-şi asigura voturile alegătorilor conservatori în perspectiva alegerilor legislative din septembrie.

Turcia a devenit o ţară asociată la UE în anii 1960, dar negocierile de aderare lansate în 2005 au fost tergiversate pe fondul unei dispute teritoriale cu Ciprul, stat membru UE, şi a opoziţiei Parisului şi Berlinului, notează Reuters.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?