Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 507
Preşedintele stiri: 4002

Găgăuzia este una dintre regiunile cu o dezvoltare accelerată, opinie

15 sep. 2017,, 16:01   Politică
2317 1

Zona economică din Comrat, în cadrul căreia și-a exprimat intenția să activeze compania japoneză Fujikura, ar putea deveni cea mai de perspectivă din Republica Moldova.

Într-un interviu acordat pentru portalul gagauzvedomosti.md, prim-viceguvernatorul Găgăuziei, Vadim Ceban, a declarat că acesta este un proiect inovativ, care a stîrnit multe discuții, transmite IPN.

Vadim Ceban a menționat că suprafața de producere a companiei Fujikura va constitui între trei și cinci hectare de pămînt din parcul industrial de la Comrat. „Pentru organizarea acestuia am muncit un an întreg. A trebuit să convingem investitorii, să-i interesăm. Și toate structurile de stat s-au implicat în acest proces rapid și responsabil”, a notat Vadim Ceban.

Compania japoneză Fujikura și-a declarat intenția să-și lanseze producerea la Comrat la sfîrșitul lunii ianuarie a anului viitor. Acordul de finanțare a infrastructurii parcului industrial din Comrat, cu statutul de zonă economică liberă, a fost deja semnat. Valoarea finanțării la prima etapă este de 30 de milioane de lei, 19 milioane dintre care sînt din Fondul național de dezvoltare regională, iar 11 milioane – din bugetul UTA Găgăuzia, bani care vor fi planificați pentru perioada 2018-2019.

Prim-viceguvernatorul Găgăuziei spune că au fost intervievați potențiali angajați, fiind recepționate peste trei mii de chestionare. În lunile septembrie-octombrie, reprezentanții Fujikura vor desfășura interviurile cu candidații și deja va urma pregătirea și instruirea lor. „Sunt sigur că apariția producerii japoneze la Comrat va deschide Găgăuziei oportunități noi. Este și un moment semnificativ pentru toată Moldova. Niciodată aici nu a fost un sector al industriei automotivelor. Acest tip de producere va modifica structura economiei din regiune, ne va promova pe piețele occidentale cu un produs absolut nou – cablaje pentru renumite mărci europene de automobile”, a menționat prim-vicepreședintele Vadim Ceban.

Cît ține despre proiectarea unui parc industrial în municipiul Ceadîr-Lunga, Vadim Ceban a spus că au fost alocați 800 de mii de lei. Totodată, se lucrează, împreună cu experții GIZ, la pregătirea planului general de dezvoltarea parcului și la pregătirea planului pentru promovarea acestei platforme de investiții. Va începe proiectarea, iar ulterior va începe investiția în infrastructură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?