X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

150 de euro pentru a obține un loc în căminele studențești

14 sep. 2017,, 18:20   Societate
4782 0

Tinerii Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că au primit mai multe adresări din partea studenților cu privire la mita care le este cerută pentru a obține un loc în cămin, notează NOI.md.

Din sesizările recepționate rezultă că mita pentru a obține un loc în cămin în Chișinău pornește astăzi de la 150 de euro, în funcție de cel care primește mita. Potrivit membrilor PAS, dacă mita se oferă direct persoanei responsabile de luarea deciziei, taxa este de 150 de euro, dacă se oferă prin intermediari, și anume prin intermediul secretarei, mita constituie 200 de euro, iar prin intermediul unei terțe persoane – 250 de euro. De asemenea, taxele pot varia în funcție de cămin, de starea camerei, de numărul de persoanelor care pot fi cazate, mai spun membrii formațiunii.

Potrivit tinerilor de la PAS, aceste scheme sînt posibile din cauza carențelor la nivelul cadrului normativ. Potrivit lor, criteriile în baza cărora se oferă camerele nu sînt clar descrise în regulamentele universităților și nu exclud intervenția factorului uman. De asemenea, nu toate locurile din cămine sînt scoase la concurs, iar studentul nu poate verifica real cîte locuri mai sînt libere.

În consecință, Partidul Acțiune și Solidaritate a înaintat un demers Ministerului Educației și CNA-ului prin care le cere să investigheze cum are loc procesul de acordare a locurilor în cămine.

Un alt demers a fost adresat Guvernului, cu solicitarea de a completa Regulamentul-cadru privind funcţionarea căminelor din subordinea instituţiilor de învăţămînt de stat, pentru a nu admite asemenea scheme ilegale pe viitor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?