X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Leancă: Descentralizarea rămîne o prioritate indiscutabilă pentru R. Moldova

2 iul. 2013,, 16:43   Societate
4511 6
Foto: click.md
Reforma sistemului de administrare locală rămîne o prioritate indiscutabilă pentru R. Moldova. În cadrul unui interviu pentru ”Moldpres”, premierul Iurie Leancă declară că prin descentralizare Guvernul tinde să ofere cetățenilor moldoveni dreptul la servicii locale de calitate ca să poată trăi și munci acasă.

Iurie Leancă susține că reforma este de durată, dar prevede schimbări pozitive și ireversibile la nivel local. ”Pentru noi, descentralizarea înseamnă îmbunătăţirea vieţii oamenilor la nivel local prin asigurarea autonomiei primăriilor, modificarea modalităţii de finanţare a acestora, participarea largă a cetăţenilor în viaţa comunităţilor şi, în consecinţă, dezvoltarea durabilă a tuturor satelor şi comunelor din ţară. Echipele de lucru au elaborat deja proiectul Strategiei de descentralizare în educaţie. Sînt în proces de elaborare strategiile sectoriale de descentralizare a serviciilor. Se lucrează la descentralizarea patrimonială şi delimitarea clară a competenţelor autorităţilor locale şi centrale. Am făcut progrese importante în descentralizarea financiară”, a declarat Iurie Leancă.

Potrivit premierului, această metodologie va permite să fie estimată eficacitatea celor aproape 900 de primării din R. Moldova. „Ne vom strădui să implementăm cele mai importante sarcini prevăzute de Strategia naţională de descentralizare în perioada mandatului nostru. Pentru noi este important ca noile legi, reguli, competenţe, servicii şi abordări în autonomia administraţiei locale să fie aprobate şi funcţionale pînă în 2015, cînd vor avea loc alegeri locale generale. Astfel, vom asigura noilor aleşi locali un sistem al administraţiei publice locale nou, mai bine pus la punct şi mai eficient”, a precizat Iurie Leancă.

Amintim că la capitolul descentralizare, recent, Parlamentul a votat în prima lectură Legea finanţelor publice locale, care prevede o formulă de transferuri către bugetele locale după număr de locuitori şi capacitate fiscală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?