Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Valeriu Lazăr: Prognoza de creştere a economiei moldoveneşti la nivelul de 4% în anul 2013 este un scenariu pesimist

2 iul. 2013,, 16:18   Economie
2361 0
Foto: moldova.org
Prognoza de creştere a economiei moldoveneşti la nivelul de 4% în anul 2013 reprezintă un scenariu pesimist, consideră viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Potrivit agenţiei "Infotag", oficialul a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că "dacă nu vor fi niciun fel de surprize, creşterea produsului intern brut (PIB) va fi anul acesta mai mare, la un nivel de 5%".

"Rezultatele trimestrului I arată că economia Republicii Moldova, precum şi am aşteptat, a început să se stabilizeze. Scopul nostru constă în asigurarea stabilităţii", a subliniat Lazăr.

Potrivit lui, un temei pentru optimism sînt statisticile pentru acest an, care denotă un trend pozitiv, faptul că "niciun sector al economiei nu a activat în minus, activitatea investiţională devine dinamică, conjunctura regională este relativ favorabilă, unul dintre partenerii comerciali principali ai Moldovei între ţările membre ale Uniunii Europene, România, înregistrează rezultate pozitive, partenerii estici au şi ei o situaţie favorabilă".

"În plus, în trimestrele următoare va fi o bază comparabilă mai scăzută. Astfel, de exemplu, în trimestrul I anul trecut, creşterea economică a fost de 1%, în cele următoare economia a fost cu minus. Iar creşterea PIB-ului în trimestrul I din 2013 a constituit 3,5%", a amintit vicepremierul.

Lazăr a afirmat că încep să se ateste efectele pozitive şi multiplicate ale proiectelor de infrastructură care se implementează: un rezultat bun a fost înregistrat în trimestrul I în industria extractivă, creşterea a fost de 40%, aceasta făcînd dovada apariţiei efectului multiplicat al proiectelor. "Se aşteaptă implementarea altor cîteva proiecte mari", a relatat oficialul.

Totodată, Lazăr a apreciat drept insuficientă creşterea PIB-ului în limitele de 4-5% şi a spus că potenţialul trebuie extins.

Săptămîna trecută Ministerul Economiei a majorat cu 0,5 puncte procentuale prognoza de creştere a PIB-ului pe anul 2013, pînă la 4%. "Revizuirea prognozelor a fost determinată de creşterea economiei naţionale în trimestrul I, modificarea prognozei Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare privind creşterea în agricultură. Decizia respectivă a fost luată şi în urma unor consultări cu experţii misiunii din iunie a Fondului Monetar Internaţional", au argumentat reprezentanţii instituţiei.

Se prognozează că PIB-ul în anii 2014-2016 va fi în limitele mediei anuale de 4,7%. Cota producţiei în PIB urmează să crească de la 13,8% (anul 2013) la 14,9% (2016), a construcţiilor – de la 3,6% la 3,8%, a comerţului interior – de la 13,5% la 13,8%. Se aşteaptă micşorarea cotei consumului final de la 115,4% la 108,7% şi a exporturilor nete – de la -39,5% la -34,3%.

Conform prognozelor experţilor FMI, economia moldovenească va creşte cu 4% în anul 2013. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) previzionează o creştere de 2,5%, iar Banca Mondială – de 3%.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că PIB-ul Moldovei în trimestrul I a depăşit 19,673 mld. lei ($1,6 mld.) în preţurile curente ale pieţei, crescînd cu 3,5% pe parcursul unui an. După anul 2012, PIB-ul s-a micşorat cu 0,8% şi a avut o valoare de 87,847 mld. lei ($7,14 mlrd.) în preţurile curente ale pieţei. Declinul economic din anul trecut a fost cauzat de secetă şi de micşorarea cererii pentru produsele moldoveneşti în ţările membre ale Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?