X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Dodon cere Ucrainei o abordare constructivă

11 sep. 2017,, 13:40   Politică
2691 2

Noua lege a educației adoptată de Rada de la Kiev va duce la desființarea sistemului de învățămînt în limba maternă pentru minoritățile etnoculturale din Ucraina, a declarat președintele Igor Dodon, citat de NOI.md.

Demnitarul a cerut conducerii politice de la Kiev să revadă prevederile noii legi a educației, adoptată recent de rada ucraineană, care, în opinia sa, îngrădesc drepturile minorităților etnice. El amintit că drepturile minorităților ucrainene din Republica Moldova sînt pe deplin respectate.

„Vin cu un apel către autoritățile de la Kiev să-și reconsidere noile politici la adresa minorităților etnoculturale și le amintesc că în Moldova sînt respectate drepturile comunității ucrainene, existînd mai multe școli cu predare în limba ucraineană. Solicit o abordare la fel de constructivă din partea statului vecin. Sper foarte mult că actuala conducere politică de la Kiev conștientizează efectele negative ale respectivei legi și va lua măsurile cuvenite pentru a renunțarea la ea. Mizez pe o decizie înțeleaptă a colegilor ucraineni, în numele bunelor relații interetnice din Ucraina, dar și în numele bunelor relații cu statele care au diaspore importante pe teritoriul ucrainean”, a declarat Dodon.

Șeful statului susține că a primit numeroase semnale de îngrijorare din partea comunității moldovenilor din Ucraina, în legătură cu impactul negativ pe care l-ar putea avea această lege.

„Majoritatea absolută a țărilor polietnice și multiculturale se străduiesc să asigure respectarea acestor drepturi. În acest context, îmi exprim îngrijorarea pentru situația comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaționalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev”, a adăugat Igor Dodon.


Menționăm că noua lege a educației din Ucraina prevede înlocuirea materiilor care se predau în limba minorităților naționale cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începînd cu 1 septembrie 2018. Predarea materiilor în limba maternă se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementată în cazul claselor gimnaziale, iar din 2027 – în clasele superioare (9-12). Astfel, în liceele din localitățile minorităților naționale din Ucraina toate disciplinele se vor preda în limba ucraineană, iar în clasele gimnaziale (clasele 5-9) învățămîntul se va desfășura în limba de stat cu elemente în limba minorității respective.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?