E bună mîncarea sau nu! Puteți afla cu ajutorul unei hîrtii

E bună mîncarea sau nu! Puteți afla cu ajutorul unei hîrtii

Chimiştii americani au creat un senzor portabil din hîrtie, care ne poate spune cînd mîncarea nu mai este comestibilă. Tehnologia poate uşura detectarea toxinelor şi bacteriilor, potrivit DIGI24.

Senzorul a fost creat în laboratorul de chimie al universității americane Clarkson, acolo unde profesor este şi cercetătorul romîn Silvana Andreescu.

Conţine particule anorganice care, în momentul în care interacţionează cu substanţe toxice, îşi schimbă culoarea. Senzorul poate detecta, spre exemplu, ochratoxina A, produsă de ciuperci. Această micotoxină poate creşte în boabele de cafea sau în cereale şi dăunează creierului sau rinichilor.

Senzorul funcţionează şi la produsele cosmetice, iar în viitor ar putea fi folosit pentru depistarea E. coli sau a salmonelei.

În plus, dacă va da rezultate şi la testele următoare, ar putea fi introdus direct în etichetele produselor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load