X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Viața de student, mult prea costisitoare

5 sep. 2017,, 10:01   Societate
2289 0

Aproximativ 10 mii de lei cheltuiește lunar un student aflat la studii în capitală.

Potrivit tinerilor, cei mai mulţi bani sînt plătiţi pentru chirie, servicii comunale, dar şi pe produse alimentare. Mai mult, unii preferă să vină la universitate cu propriile maşini şi să se distreze pe cinste în cluburile de noapte.

Cele mai mari cheltuieli ajung să le suporte studenţii care stau cu chirie. Potrivit lor, aceştia au nevoie de un buget cuprins între şase şi zece mii de lei lunar.

"Cam 300-350 de euro pe lună. Eu trăiesc într-un apartament cu două camere şi plătesc cîte 50 de euro, asta fără comunale. Şi deja plus comunalele cît o să fie? O ieşire ne costă 300-400 de lei. Noi deja planificăm să ne ducem cu grupa la o cafea."

"Eu achit gazda 75 de euro şi deja pentru produse alimentare, pentru comunale îmi iese la fel undeva la 100 de euro. Aş vrea să fie nu chiar mult, dar iese în jur de 350-400 de euro."

"Trăiesc cu părinţii, dar zilnic oricum se irosesc undeva 200 de lei pe caiete, mîncare şi altele. Asta e minimul. Cred că lunar cheltui 500-600 de euro în medie."

"Undeva la 10 mii se duc. O mare parte pe gazdă se duce. Alte cheltuieli, sîntem tineri, vrem să mergem la o cafenea, la o discotecă, în club."

Mai puţine cheltuieli lunare au studenţii care locuiesc în căminele studenţeşti sau cu părinţii. Aceştia se limitează la un buget cuprins între două şi patru mii de lei.

"Lunar, pentru o cameră nouă în cămin dau 700 de lei, dar dacă e una veche, atunci 250 de lei. Pentru produse alimentare, aproximativ 500 de lei lunar."

"De produsele alimentare au grijă părinţii, eu nu cumpăr nimic, nu cheltui pentru asta bani. 50 de lei pentru abonament, sînt originar din Făleşti şi cel puţin de două ori merg încolo, asta cîte 50 de lei încolo şi 50 înapoi."

"Pentru cămin am plătit 2100 de lei pentru un an. - Cam cîţi bani ţi-ai preconizat să cheltui pe săptămînă pentru mîncare? - 400 de lei."

Agenţii imobiliari susţin că de obicei studenţii închiriază apartamente cu două sau trei camere pentru a economisi. Mai nou, tinerii solicită ca locuinţa să fie încălzită autonom.

"Dacă vorbim de apartamente cu o cameră, preţul variază de la o 150 pînă la 200-250 de euro, în dependenţă de confort. Dacă solicitările îs cu 2-3 camere, preţul variază de la 180 pînă la 300 de euro" a spus directorul unei agenţii imobiliare, Ion Asandi.

În timp ce unii studenţi se limitează la procurarea unui abonament pentru călătoria în transportul public, alţii vin la universitate cu propriile maşini.

"Aşa e mai comod şi mai rapid. Alimentez maşina o dată la trei zile, undeva două ori pe săptămînă cu cîte 150-200 de lei minim."

"Pe zi aproximativ cheltui la doi-trei litri de motorină, venind din sectorul Botanica pînă în Centru. În bani 60-50 de lei, undeva aşa pe zi."

Cheltuielile studenţilor, sînt suportate în mare parte de părinţii acestora. La 70 la sută din respondenţi, unul sau ambii părinţii sînt plecaţi la muncă peste hotare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?