X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Garaba despre legea care interzice pungile din plastic

30 aug. 2017,, 09:42   Societate
3458 1

Pentru a implementa Legea care prevede interzicerea în comerţ a pungilor din plastic, autorităţile trebuie să adopte neîntîrziat Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje.

Despre aceasta a declarat pentru IPN, Vladimir Garaba, preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste. Acesta spune că Regulamentul dat a fost supus dezbaterilor publice încă acum doi ani, dar din motive necunoscute nu a ajuns la Guvern pentru a fi adoptat.

Potrivit ecologistului, Regulamentul ar urma să prevadă toate restricţiile care se impun pentru ca pungile din plastic să nu mai fie produse și nici importate, astfel, treptat, să fie scoase din uz. „Se poate de dirijat acest proces. Toate pungile din plastic pe care le cumpărăm la piaţă, de exemplu, sînt comercializează în magazinele mari specializate. Acestea aduc în Moldova materialul din plastic, aici le croiesc, lipesc aceste pungi din plastic şi se oferă spre vînzare comercianţilor. Dacă vor fi restricţii la producere şi import, ele treptat vor fi scoase din uz”, a precizat Vladimir Garaba.

În opinia ecologistului, legea îşi va demonstra eficienţa doar dacă, după 1 ianuarie 2019, cînd aceasta intră în vigoare, va exista un control mai riguros din partea autorităţilor. „Îndată ce s-a adoptat legea, trebuia imediat aprobat şi Regulamentul privind managementul deşeurilor. Din păcate, încă nu avem documentul privind gestionarea deşeurilor, inclusiv a celor din plastic. Iată în acest document ar trebui să fie stabilite toate detaliile, limitele în care să fie importate şi comercializate pungile din material biodegradabil şi nu de alt tip”, a explicat Vladimir Garaba.

Unitățile comerciale nu vor mai putea vinde şi utiliza pungi din plastic de unică folosință, potrivit Legii votate în lectură finală de către Parlament la 7 iulie. Pentru unitățile comerciale cu suprafață mare, legea urma să intre în vigoare imediat, dar pentru ca agenții economici să nu fie prea presați, termenul a fost extins pînă la sfîrșitul anului 2018. Pentru magazinele cu suprafață medie şi mică legea se aplică de la 1 ianuarie 2018, iar pentru cele mobile sau staționare provizorii – începînd cu anul 2020. Potrivit legii, comercializarea pungilor din plastic de unica folosință se va sancționa cu amendă de la 100 la 150 de unități convenționale aplicată persoanei fizice și de la 100 la 200 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?