Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Nina Ştanski: Chişinăul promovează o politică de documentare forțată a transnistrenilor

27 iun. 2013,, 11:44   Societate
3269 0
Foto: obzormd.com
Pretinsul ministru al afacerilor externe al autoproclamatei rmn, Nina Ştanski, a acuzat repetat Chişinăul de restricţionarea drepturilor la libera circulaţie, afirmînd că acesta "promovează efectiv o politică de documentare silită a cetăţenilor transnistreni".

Agenţia "Infotag" transmite cu referire la site-ul autorităţii de politică externă tiraspolene că în şedinţa de marţi a comisiei parlamentare pentru politică externă şi relaţii internaţionale, Ştanski a declarat că transnistrenii care deţin paşapoartele altor ţări nu pot obţine azi permis de şedere în Moldova.

Referindu-se la activitatea ministerului "de asigurare a liberei circulaţii a cetăţenilor transnistreni", Ştanski a informat că pe parcursul anilor 2012-2013 s-a discutat activ despre deschiderea podului din regiunea localităţilor Bâcioc şi Gura Bâcului.

"Partea transnistreană a condiţionat rezolvarea acestei probleme prin mai mulţi factori, cel mai important fiind libertatea de circulaţie a transnistrenilor care deţin paşapoartele altor ţări, dar care nu au permis de şedere în R.Moldova, de fapt aceste persoane nu vor avea posibilitatea să beneficieze de pe urma deschiderii podului", a afirmat ea.

Potrivit Ninei Ștanski, Moldova "a schimbat abordările" şi în eliberarea de autorizaţii pentru autovehiculele transnistrene. "Este vorba nu doar despre transportul de pasageri, dar şi despre cel de mărfuri. Cu regret. Partea moldovenească şi-a modificat abordările şi nu mai acceptă azi formulările coordonate anterior, care se regăsesc în proiectul de protocol", a afirmat ministrul tiraspolean.

Apreciind realizările practice ale tacticii "paşilor mici" în relaţiile cu R.Moldova, Ştanski a calificat drept un succes înţelegerea privind demontarea funicularului de la Rîbniţa, înţelegere realizată la negocierile "5+2" de la Odesa.

"Preşedinţia în exerciţiu a OSCE le-a expediat participanţilor la format o interpelare privind ajutorul pe care aceste ţări îl pot acorda în plan de asistenţă metodologică, tehnică şi financiară. În prezent doar Federaţia Rusă a răspuns la această scrisoare şi chiar azi un grup compus din şase reprezentanţi ai ministerului situaţiilor excepţionale al Federaţiei Ruse se află la Rîbniţa şi examinează funicularul", a spus Ştanski.

Responsabila i-a mai informat pe deputaţii tiraspoleni că în anul 2013 partea transnistreană "a propus pentru discuţii proiecte de decizii protocolare privind reluarea activităţii aviaţiei civile în rmn, dar şi a navigaţiei fluviale pe Nistru, care nu au găsit deocamdată sprijinul părții moldovenești".



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?