Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce au discutat reprezentanții politici ai Moldovei și Transnistriei la Bender?

24 aug. 2017,, 16:00   Politică
2811 1

Autorităţile moldoveneşti sînt deschise pentru un dialog constructiv cu toţi actorii implicaţi în procesul de reglementare transnistreană, în vederea rezolvării problemelor stringente cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

O declaraţie în acest sens a făcut reprezentantul politic al Moldovei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan, la întrevederea din ajun, la Bender, cu omologul său transnistrean, Vitalii Ignatiev.

Potrivit surselor din cadrul Biroului pentru Reintegrare, la întîlnire au asistat reprezentanţii mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri "5+2".

Dialogul a fost axat pe un spectru larg de subiecte actuale de pe agenda negocierilor. Reprezentanţii politici au evaluat nivelul de realizare a înţelegerilor convenite anterior şi şi-au exprimat deschiderea "de a continua discuţiile la nivel tehnic şi de a ajunge la abordări rezonabile".

În context, a fost accentuată importanţa intensificării interacţiunii la nivelul experţilor din grupurile sectoriale de lucru pentru eliminarea barierelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, mijloacelor de transport, bunurilor şi serviciilor; asigurarea accesului liber al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole, amplasate după traseul Tiraspol-Rîbniţa; crearea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

Potrivit comunicatului MAE de la Tiraspol, în cadrul întîlnirii "a fost discutată detaliat problema participării transportului auto transnistrean la traficul internaţional".

"În ultimul timp, au avut loc cinci şedinţe ale grupurilor de lucru, însă în cadrul acestora nu a fost atins nici un progres esenţial. De aceea îl îndemn pe reprezentantul politic al Moldovei să dea impulsul necesar pentru ca experţii moldoveni să vină în întîmpinarea practicii internaţionale şi preceptelor care există în procesul de negocieri. Avem avize de expertiză, care arată că transportul auto al Transnistriei poate participa la traficul internaţional", a declarat Ignatiev.

Potrivit lui, o atenţie specială a fost acordată aspectelor problematice ce există în domeniul telecomunicaţiilor şi comunicaţiilor.

"Purtăm un dialog în acest sens de mai mulţi ani, însă deocamdată nu am ajuns la un numitor comun. Pe masa de negocieri se află iniţiativele Transnistriei, proiectul unei hotărîri de protocol cu o aplicaţie tehnologică care ar permite eliminarea problemelor existente. Cu toate acestea, partea moldovenească se eschivează de la soluţionarea acestei probleme", a spus ministrul.

El a menţionat că "au fost discutate şi aspecte legate de problemele feroviare, inclusiv reluarea posibilităţii de a importa produse petroliere prin ramura de nord a căii ferate, apostilarea diplomelor transnistrene de studii superioare, clasarea dosarelor penale motivate politic, evacuarea amoniacului de pe teritoriul Transnistriei şi altele" .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?