Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Sturza explică ce impact va avea scrisoarea adresată ONU

24 aug. 2017,, 12:30   Politică
7486 9

Toată această tensionarea a situației în jurul Transnistriei este o carte de joc a actualei guvernării, constată fostul premier Ion Sturza, citat de Noi.md.

În opinia lui, Organizația Națiunilor Unite nu poate fi atrasă sub nicio formă în soluționarea diferendului transnistrean, iar demersul adresat instituției este unul mai curînd ”steril”. El a mai remarcat că scrisoarea adresată ONU, de rînd cu decizia de a-l declara persona non grata pe vicepremierul Rusiei fac parte din aceeași „operă” a guvernării.

„Declarațiile care au fost făcute în ultimul timp; chiar și aceeași expulzare sau declararea persona non grata a lui Dmitri Rogozin – toate sînt din opera asta, eu știu, de a aduce în prim-plan Transnistria ca o problemă globală, mondială… Bine, după Afganistan, vă dați seama, în care ar trebui să intervină Statele Unite, pentru că europenii nu mai sînt capabili să vină. E o carte de jucat. Tensionarea situației legate de Transnistria e o carte de jucat pentru actuala guvernare, care are nevoie disperată de a fi agățată de agenda unor state străine”, a comentat Ion Sturza pentru Europa Liberă.

La întrebarea dacă poate fi implicată ONU în soluționarea problemei transnistrene, fostul demnitar a răspuns categoric: „nu, nu-i nicio probabilitate, este un demers mai mult steril, s-o spunem așa, de propagandă. Din păcate, în condițiile în care lucrurile se vor escalada, vor fi implicate țările vecine, în primul rînd, Ucraina și România. Eu nu cred că România va fi imparțială, așa cum a fost în ’92.”.

El s-a arătat convins că cheia rezolvării dosarului transnistrean este la Moscova. „E indiscutabil, indubitabil și cred că toți trebuie s-o recunoască. Și nu numai prin prezența trupelor, dar prin prezența în mentalitatea, în mentalul transnistrenilor. Mesajul trebuie să vină foarte clar de acolo”.


Referindu-se la evoluția lucrurilor în plan politic intern, Sturza a prognozat că disputele dintre guvernare și forțele de opoziție proeuropene vor continua.

„Dacă lucrurile vor merge în direcția în care merg astăzi, cînd așa-numiții proeuropeni sînt obsedați de a distruge forțele de opoziție pe care eu, personal, le simpatizez și consider că sînt acei care poate o să vină cu o purificare reală, nu cu discuții, atunci vom fi martorii unei victorii zdrobitoare a stîngii pro-ruse. Este o mare iluzie că prin acest vot mixt se va putea de gestionat în așa fel ca să încropească o majoritate proeuropeană”, a punctat Ion Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?