Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Concluziile lui Tapiola la final de mandat

24 aug. 2017,, 10:10   Politică
3192 2

Furtul din sistemul bancar i-a lăsat cele mai negative impresii șefului delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, care se află la sfîrșit de mandat în țara noastră, informează Noi.md.

În cadrul unei discuții cu jurnaliștii, diplomatul european a remarcat că ceea ce s-a întîmplat în sectorul bancar a produs o stare generală de șoc, inclusiv în rîndul oficialilor de la Bruxelles. "Am sperat sincer că reformele vor decurge mai repede. Cred că nimeni dintre noi nu s-a așteptat la un furt din sistemul bancar de așa o magnitudine", a declarat Tapiola.

Șeful delegației UE a mai precizat că Moldova a ratat aproape 60 la suta din cele 700 de milioane de euro, pregătite de UE pentru finanțarea reformelor din țara noastră, în perioada anilor 2013 - 2017. S-a întîmplat din cauză că autoritățile de la Chișinău fie nu au respectat condițiile, fie nu au demonstrat că pot gestiona eficient banii europeni.

„Noi am achitat aproape 40 la sută din ceea ce ne-am propus, în toată această perioadă. Sînt 40 la sută din suma totală promisă. Dar acesta nu înseamnă că restul banilor au dispărut. Ei sînt în siguranță pe conturile bancare ale UE”, a relatat Pirkka Tapiola.

O altă problemă ce a ajuns în atenția oficialilor europeni se referă la modificările planificate la Legea cetățeniei. Diplomatul european a declarat că UE va monitoriza îndeaproape cum va fi implementat acest proiect de lege, care a stîrnit unele îngrijorări din partea societății civile.


Pirkka Tapiola a fost numit în fruntea delegației UE la Chișinău în aprilie 2013. Imediat cum își va încheia misiunea în țara noastră, el va exercita funcția de ambasador al Uniunii Europene în Thailanda.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?