Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova a lansat o campanie lunară pentru susţinerea victimelor torturii

26 iun. 2013,, 11:18   Societate
2351 0
Foto : ombudsman.md
Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova (CpDOM), împreună cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii "Memoria" şi Asociaţia "Promo-LEX", a lansat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, o campanie lunară de susţinere a victimelor torturii, cu prilejul Zilei Internaţionale a Naţiunilor Unite pentru Susţinerea Victimelor, marcate pe 26 iunie. Campania se va desfăşura în perioada 25 iunie - 25 iulie.

Potrivit Agenţiei "Infotag", campania va include circa 25 de activităţi printre care amplasarea bannerelor cu mesaj antitortură în 20 de centre raionale, organizarea unor mese rotunde, donaţii de carte, prelegeri pentru angajaţi ai organelor de drept şi din sistemul penitenciar.

Consilierul avocatului parlamentar, Olga Vacarciuc, a menţionat că la 6 ani de la instituirea Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii, au fost înregistrate mai multe efecte pozitive la capitolul combaterea torturii şi a relelor tratamente.

"Anul acesta au fost depuse la CpDOM cu 40% mai puţine plîngeri de tortură comparativ cu anul precedent. Autorităţile publice recunosc existenţa fenomenului torturii şi manifestă deschidere, dorinţă sinceră de a schimba lucrurile în bine. De asemenea, nu este restricţionat accesul angajaţilor CpDOM în instituţiile monitorizate. A crescut considerabil numărul vizitelor, fiind efectuate 136 de vizite în primele 5 luni ale anului 2013", a relatat sursa citată.

În acelaşi timp, Olga Vacarciuc a precizat care suît problemele din penitenciare ce rămîn a fi nesoluţionate.

"În locurile de detenţie, condamnaţii se confruntă cu tratamente inumane şi degradante – neasigurarea condiţiilor decente de detenţie, asistenţa medicală necalitativă, pregătirea insuficientă a personalului. Penitenciarul nr. 13 din Chişinău este cel mai vulnerabil din ţară la acest capitol, însă, cu părere de rău, nu a fost sistată activitatea acestei instituţii penitenciare. De asemenea, există probleme în spitalele de psihiatrie şi în internatele psihoneurologice, pe care însă Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei nu le recunoaşte", a spus consilierul.

Potrivit juristului Asociaţiei "Promo-LEX", Vadim Vieru, instituţiile de detenţie din regiunea transnistreană nu fac parte din sistemul penitenciar al R.Moldova, iar reprezentanţii autorităţilor constituţionale nu au acces liber în aceste instituţii.

"În regiunea transnistreană nu este garantat dreptul de a nu fi supus torturii. Deţinuţilor nu le este acordată asistenţa medicală adecvată, închisorile din regiune sînt suprapopulate, alimentaţia deţinuţilor este de calitate proastă, condiţiile sanitare sînt deplorabile. În perioada 2012-2013, la CEDO au fost înregistrate şase cazuri de încălcare a acestui drept în regiunea transnistreană", a precizat juristul.

Directorul executiv al RCTV "Memoria", Ludmila Popovici, a menţionat că Centrul pe care îl conduce întîmpină dificultăţi din cauza surselor de finanţare limitate, fiind susţinut doar din surse externe.

"Centrul nostru este primul şi unicul centru de reabilitare a victimelor torturii, care activează în ţară din anul 2000, totuşi foarte puţini donatori internaţionali sprijină financiar serviciile directe de reabilitare, deoarece consideră că această problemă este o responsabilitate a instituţiilor de stat", a relatat Ludmila Popovici.

Potrivit ei, din numărul total de 379 de persoane asistate în prezent de Centrul "Memoria", 164 sunt victime recente ale torturii, violenţei, tratamentelor inumane şi degradante, inclusiv din regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?