Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Președintele a comparat indicii exportului moldovenesc către UE și CSI

21 aug. 2017,, 17:00   Politică
2951 4

Republica Moldova îşi restabileşte poziţiile pierdute în cooperarea comercială economică cu Federaţia Rusă.


„Eforturile depuse de preşedintele RM în fortificarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă dau rezultate, în ciuda acţiunilor neprieteneşti pe care le întreprinde Guvernul Republicii Moldova faţă de Federaţia Rusă", a scris luni, pe pagina sa de Facebook, preşedintele RM, Igor Dodon.

El a menţionat că "partenerii din Federaţia Rusă continuă să ofere noi posibilităţi de dezvoltare a afacerilor şi de export pe piaţa din Rusia".

"Astfel, alte 18 companii producătoare de material săditor au fost admise şi deja îşi pot comercializa produsele pe piaţa din Federaţia Rusă. În anul curent, pe această piaţă vor fi comercializate în jur de 3,8 milioane de puieţi", a scris Dodon.

Anterior, preşedintele a declarat că nicio provocare politică nu va putea deteriora relaţiile RM-FR, oricît de mult s-ar strădui majoritatea parlamentară.

"Moldova a exportat 8,8 mii de tone de legume în ţările CSI din ianuarie pînă în iulie, dintre care 8,18 tone în Rusia. Pentru comparaţie, anul trecut Republica Moldova a exportat în Rusia doar 981 tone de legume, iar în ţările CSI – 1836 de tone", a menţionat Dodon, precizînd că în Uniunea Europeană, Republica Moldova a exportat în lunile ianuarie-iulie doar 575 tone de legume.

Preşedintele a prezentat şi date referitoare la exportul de fructe, care indică, de asemenea, o diferenţă semnificativă între livrările către UE şi către Rusia.

"În aceeaşi perioadă, Moldova a exportat 108 mii de tone de fructe. Dintre acestea, 107 mii au fost livrate pe piaţa CSI, inclusiv 103 mii în Rusia. În UE, Moldova a exportat 1099 de tone de fructe", a remarcat şeful statului, subliniind că "cifrele vorbesc de la sine".

"Cifrele demonstrează încă o dată că nicio provocare politică nu poate schimba cursul natural al lucrurilor şi afecta negativ componenta economică a relaţiilor noastre strategice cu Rusia", consideră Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?