X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Oleg Reidman: Statul a pierdut 700 mil. lei din cauza situaţiei de la BEM

25 iun. 2013,, 12:26   Economie
2745 0
Foto : totul.md
Statul a pierdut 700 milioane de lei din cauza gestionării ineficiente a pachetului său de acţiuni (56,13%) la Banca de Economii (BEM). Despre aceasta a comunicat în seara zilei de luni, în cadrul emisiunii Politica de la TV 7, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul BEM, deputatul PCRM, Oleg Reidman.

Potrivit Agenţiei "Infotag", el consideră că Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Banca Naţională, Curtea de Conturi, organele de drept, Comitetul Naţional pentru Stabilitate Financiară, preşedintele băncii, consiliul băncii "nu au lucrat suficient de bine pentru ca valoarea pachetului de acţiuni al statului să se menţină la acel nivel de calitate din 2010".

În calitate de cetăţean, nu de preşedinte al Comisiei, Reidman a spus că "o mare parte din vină este a ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a viceministrului Economiei şi reprezentantului statului la BEM, Victor Barbăneagră, care nu au verificat modul în care se gestionează pachetul de acţiuni al statului".

"Membrul Consiliului, delegat de ministerul Finanţelor şi, de asemenea, reprezentantul statului în cadrul Consiliului nu trebuie să stea cu mîinile în sîn şi să aştepte cînd va scădea capitalul băncii ? Ei trebuiau să verifice fiecare detaliu şi să-l întrebe pe manager: "Ce ai făcut?", a spus Reidman. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă consideră că funcţionarii statului nu sînt de vină. De vină ar fi sistemul de raportare.

"Reprezentanţii statului nu au deţinut informaţia completă şi detaliată", a specificat el.

În acelaşi timp, ambii deputaţi au remarcat că situaţia este sub control, iar sursele deponenţilor se află în afara oricărui pericol.

Situaţia la Banca de Economii s-a agravat la începutul anului 2013 cînd s-a declarat că instituţia este în prag de faliment întrucît a încheiat anul 2012 cu pierderi de 313 mil. lei, iar cota creditelor neperformante atinsese nivelul de 1,5 mld. lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?