Candu: Sistemul mixt a spart monopolul liderilor de partide

Candu: Sistemul mixt a spart monopolul liderilor de partide

După alegerile parlamentare din 2018 nu va mai putea specula nimeni pe reprezentativitatea și legitimitatea parlamentului. Declarația a fost făcută de președintele Legislativului, Andrian Candu în cadrul unui interviu pentru IPN. 

Potrivit politicianului, Parlamentul este o arenă politică, iar schimbarea din sistemul electoral va permite intrarea în politică a unor noi personalități, lucru ce va contribui la demonopolizare.

„Cred că am dat o șansă în plus pentru implementarea unui drept fundamental – cel de a fi ales. Totodată, oamenii vor avea mai multe opțiuni pentru a alege persoana și partidul care să-i reprezinte. Eu și Partidul Democrat credem în oameni și în capacitatea lor de a face alegerea corectă”, a remarcat Candu. 

Președintele Parlamentului a menționat că sistemul electoral proporțional reprezintă o măsură temporară, aprobată într-o situație excepțională, dar care, în urma unor jocuri politice, s-a transformat în permanență. Potrivit lui Andrian Candu, alegerile au fost și vor fi libere și corecte.

„Indiferent de miopia politică a unora, Republica Moldova este și rămîne un stat democratic, iar noi, cetățenii acestei țări, sîntem și vom rămîne oameni liberi, care își administrează țara și soarta conform propriilor alegeri și năzuințe”, a punctat Andrian Candu.

Chiar și după 26 de ani de independență, societatea din Moldova rămîne divizată pe criterii etnice, politice, teritoriale, lingvistice și menționează că este important că acest fapt a fost conștientizat și recunoscut, a mai menționat politicianul.

„Tocmai din această cauză am creat mai multe platforme interinstituționale de lucru în Parlament: și pentru colaborare cu cei din Adunarea Populară din Găgăuzia, și pentru coordonarea unor soluții de reintegrare a țării, și de colaborare cu societatea civilă, și altele. Comunicînd, ne cunoaștem mai bine, iar cunoscîndu-ne, atenuăm diferențele care ne divizează”, a mai spus Andrian Candu.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu9 comentari

Roman 17 aug. 19:47

Votul mixt este unica salvare pentru PDM si Plahotniuc si-a asigurat aceasta continuutate, a gindit bine el aceasta miscare cu un an inainte de alegeri parlamentare

Volkisher Beobachter 17 aug. 18:09

Смешанная система (а правильней читать "смешная") просто узаконила status quo, создав своеобразный депутатский рынок, где последние могут покупаться
и оптом и в розницу...

Vesel 17 aug. 16:53

Он совместно с демпартией выразил уверенность... А то, что демпартия за всю Молдову решения принимает, которые могут аукнуться всем. Например совместные с укронационалистами акции - http://vsenovosti.info/blog/08 65135

Dima 17 aug. 13:45

Nu degeaba Candu a primit cadou sub forma de casa de la Plahotniuc, in asa mod strategul Plaha la multumit pe Candu pentru fideliatate. Acum Candu isi face lucru mai departe, linisteste spiritele in societate si in rindul oficialilor europeni si americani.

cel ce v-a alege 17 aug. 13:38

'Parlamentul este o arenă...' Circul se joacă totuşi pe o altă arenă

мудак 17 aug. 13:33
Deleted
Dmitriy 17 aug. 11:30

UVOLITI VSEH ZA BESPREDEL V MOLDOVE,RAZVELI BARDAK A NAM V NEM JITI...SOVESTI NET...

шут 17 aug. 10:24

а не рано радуешься-- тебя еще никто не выбрал и не выберет-

DOCTOR 17 aug. 09:41

«Независимо от политической близорукости некоторых лиц, Республика Молдова есть и останется демократическим государством, а мы, граждане этой страны, являемся и останемся свободными людьми, управляющими своей страной и судьбой по собственному выбору и чаяниям», – подчеркнул Андриан Канду----CTO ON CURIT??? EMU NADO LECHITSEA ,,,POKA NEPOZDNO...

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load