X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mai multe instituții școlare nu își vor mai deschide ușile

14 aug. 2017,, 14:11   Societate
3268 0

Zile numărate au rămas pînă la noul an şcolar, iar autorităţile au grijă să pregătească instituţiile de învăţămînt. Totuşi, unele şcoli din ţară nu îşi vor deschide uşile pentru elevi, deoarece vor fi optimizate.

Potrivit datelor, oferite de autorităţile locale, în raionul Cimişlia vor fi optimizate patru şcoli. Este vorba despre gimnaziul din oraşul Cimişlia, şcolile primare din satele Albina şi Topala, dar şi şcoala "Mihai Eminescu" din Coştangalia.

Elevii de la şcolile primare din satele Mingir şi Fîrlădeni, raionul Hînceşti, vor merge la instituţii de circumscripţie. Va fi închis şi gimnaziul din Stolniceni, Hînceşti.

În raionul Străşeni vor fi optimizate trei gimnazii. Cele din Drăguşeni, Oneşti şi Chirianca.

În ce priveşte raionul Teleneşti, acolo elevii din Ordăşei vor învăţa la gimnaziul din Pistruieni. Cei din Zgîrdeşti vor merge la Mîndreşti, iar liceul din Sărătenii-Vechi se va transforma în gimnaziu.


În raionul Cantemir, cei 12 elevi din satul Toceni şi alţi 13 din Şamalia vor merge la şcolile de circumscripţie.

Aceeaşi situaţie este şi la Călăraşi, unde instituţiile şcolare din satele Tuzara şi Mereşeni vor fi optimizate, deoarece au cîte mai puţin de 40 de elevi.

În raionul Făleşti nu-şi vor continua activitatea trei şcoli primare. Este vorba despre şcoala "Grigore Căruntu" din Făleşti, una din Hitreşti şi alta din satul Işcălău.

În raionul Floreşti va fi optimizată o şcoală primară şi un gimnaziu.

Şi şcoala din Codrenii Noi, raionul Donduşeni nu-şi va mai deschide uşile pentru cei 55 de elevi care o frecventau pînă acum.

La fel se va întîmpla şi cu instituţia de învăţămînt din satul Teleşeuca, la care mergeau 36 de copii.

La Sîngerei va fi închis gimnaziul din satul Secarovca, iar liceul din Talmaza, Ştefan Vodă, va fi transformat în gimnaziu.

Şcolile din Moldova au început să fie optimizate în anul 2010. Iniţiativa are scopul de a economisi bani din bugetul de stat, dar şi asigurarea unor studii de calitate.

Decizia de a optimiza şcolile le aparţine autorităţilor locale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?