Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Tradiţii legate de Postul Sfintei Marii

16 aug. 2021,, 10:10   Societate
2699 0

Postul Sfintei Marii durează două săptămîni și precede sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului" sau Sfînta Maria Mare, care este unul dintre Praznicele Împărătești, sărbătorit în fiecare an la 15/28 august.

Tradiția spune că acest post, numit și Sîntamaria Mare, ar fi rupt din postul Paștelui, care, în trecuturile îndepărtate, ar fi durat nouă săptămîni, și nu șapte, cît are acum.

Tradiția străveche spune că oamenii ar fi ieșit din primăvară prea slăbiți daca ar fi ținut un post de nouă săptămîni și atunci s-au pus două săptămîni de post înaintea Sfintei Marii.

Deși e scurt, de numai două săptămîni, postul Sfintei Marii este foarte aspru. Astfel, Biserica le recomandă credincioșilor ca în zilele de luni, miercuri și vineri să nu mănînce nimic pînă la ora 3 după amiază, apoi se consume mîncare uscată, adică fără grăsime. În celelalte zile se mănîncă, de asemenea, fără ulei și numai sîmbăta și duminica se face dezlegare la vin și ulei.

O mare sărbătoare creștin-ortodoxă care pică în postul Sfintei Marii este sărbătoarea Schimbării la Față a Mîntuitorului, cînd se face dezlegare la pește.


Tradiția spune că, la această zi mare, natura se pregătește de toamnă. Păsările călătoare se pregătesc la rîndul lor de plecare spre tărîmuri calde, iar animalele tîrîtoare încep să intre în pămînt, la adăpost de vremea rece.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?