Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Agricultorii în ALERTĂ: Acordul de liber schimb cu UE ne va pune la pămînt în cinci ani (VIDEO)

20 iun. 2013,, 12:18   Societate
4422 1
Foto: noi.md
Agricultorii cer actualei guvernări să declare agricultura ca ramură strategică a Republicii Moldova. Solicitarea a fost făcută astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, în contextul semnării în toamnă, la summitul de la Vilnius, a Acordului de comerț liber aprofundat și comprehensiv cu Uniunea Europeană.

Președintele Asociației Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, susține că nivelul de dezvoltare a ramurii agricole din R. Moldova este net inferior celui înregistrat în țările UE. ”Subvenționarea sectorului agrar este de 14 ori mai mică față de statele membre ale UE, iar rata dobînzii bancare pentru producătorii agricoli din țările europene este de 5 ori mai scăzută în comparație cu agricultorii din R. Moldova. Aderarea la OMC, practic nu ne va permite să protejăm eficient piața internă”, a precizat Alexandru Slusari.

Mai mult, agricultorii consideră că semnarea în toamnă a Acordului de comerț liber cu UE nu este benefică pentru sectorul agroalimentar autohton, întrucît prevede eliminarea tuturor taxelor vamale de import cu țările UE.

”Va crește substanțial importul produselor agroalimentare din aceste țări. Agricultura moldovenească va deveni și mai necompetitivă. Din acest punct de vedere, cerem autorităților să declare agricultura ca ramură strategică a R. Moldova și să promoveze eficient producătorii noștri. Altfel, în cinci ani de zile riscăm să pierdem sectorul agrar. Mai multe ramuri agricole vor dispărea. Agricultorii vor fi puși la pămînt cu totul”, a specificat Alexandru Slusari.

Producătorii agricoli au dat termen autorităților ca pînă la finele lunii iulie curent domeniul agricol să fie numit drept ramură strategică a R. Moldova. În caz contrar, aceștia susțin că vor merge din sat în sat și vor aduce la cunoștință populației nivelul de susținere a agricultorilor de către stat.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?