Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Scandal în Șestaci: Oamenii refuză să achite pentru evacuarea gunoiului

6 aug. 2017,, 15:06   Societate
3072 1

Scandal în satul Șestaci, raionul Șoldănești.

Unii oameni refuză să achite taxa pentru evacuarea deşeurilor pe motiv că factura pentru gunoi îi arde la buzunar, dar și pentru că serviciile
lasă de dorit.

Pe da altă parte, majoritatea recunosc că în localitate e mai curat de cînd gunoiul este evacuat.

Autoritățile locale spun că proiectul implementat pe bani europeni trebuie să aibă continuitate, din acest motiv îi va ataca în judecată pe toți cei care se opun să achite.

Emilia Lachi este una din cele 20 de persoane din localitate care a fost atacată în judecată de autorități pentru că a refuzat să achite facturile pentru evacuarea gunoiului.


"În doi ani de zile m-a tîrîit prin judecată. Opt judecăți am avut. Pentru că nu am plătit gunoiul. Noi sîntem la sat, fiecare își utilizează gunoiul singur", a afirmat locuitoarea satului Șestaci, Șoldănești, Emilia Lachi.

În acestă situație s-au pomenit și alți locuitori care spun că sînt nemulțumiți de calitatea acestor servicii, dar și de taxa de nouă lei pentru fiecare persoană, stabilită de consiliul local.

"36-45 de lei pe lună m-a pus să plătesc. Eu sînt pensionar, nu am de unde. Ce înseamnă asta?!"

Cei mai mulți spun, însă, că timp de trei ani, au înțeles că serviciul este necesar. Datorită faptului că pe toate străzile au apărut platforme de colectare a deșeurilor, în localitate nu mai stă gunoi aruncat la întîmplare.

"- Pînă acum unde oamenii duceau gunoiul?

- Îl împrăștiau care și pe unde nimerea.

Dar acum chiar este mai curat"

"Acuma nu pot să-l duc eu, sînt bucuroasă că pot să-l pun în tomberon, o sticlă, un păhar spart,l-am pus la gunoi. Dar voi nu știu ce vreți, unul așa, altul invers. Dar cum să vă nimerească?!"

"Asta e tare bun că au pus tomberoanele acestea. Dar ar trebuie din partea noastră să ținem cont și să fie oleacă de poreatcă, curățenie în jur."

Primarul localitații recunoaşte că ar trebui îmbunătățită calitatea serviciului, dar spune că acest lucru va fi posibil doar dacă vor achita toți locuitorii.

"Le-am explicat limpede că ori plătim toți, ori nu plătim nici unul. În satele din jur plătesc 20%, în rest nu achită și serviciu nu funcționează. Asta e ceva grav, pentru că pînă la urmă s-au cheltuit peste 27 de milioane de lei", a spus primarul satului Șestaci, Șoldănești, Iacob Guja.

Din cele 520 de familii din Șestaci, peste 90 la sută s-au conformat deciziei consiliului local și achită lunar cîte nouă lei de persoană pentru evacuarea gunoiului. În sat au fost amenajate 28 de platforme pentru colectarea gunoiului.



Citește mai mult: http://www.publika.md/scandal-in-satul-sestaci-oamenii-refuza-sa-achite-pentru-evacuarea-gunoiului_2976787.html#ixzz4oy7SziUH
Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?