X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Angajatorii, îndemnați să-și protejeze salariaţii pe timp de caniculă

3 aug. 2017,, 17:10   Societate
2042 0

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a solicitat agenţilor economici din Republica Moldova să asigure toate măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare în vederea protejării salariaţilor pe timp de caniculă.


CNSM a amintit că conform legislaţiei naţionale, atunci cînd sînt înregistrate temperaturi ce depăşesc +30 de grade Celsius, angajatorii sînt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, în special, trebuie redusă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să fie asigurată ventilaţia la locul de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.

Pe timp de caniculă, angajaţilor trebuie să li se ofere câte 2-4 litri/persoană de apă carbogazoasă salină sau minerală, să li se asigure echipament individual de protecţie şi după caz duşuri. Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, sînt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară.

CNSM a făcut un apel către activul sindical pentru a monitoriza cu atenţie condiţiile de muncă în care activează salariaţii de la întreprinderi, astfel încît să li se ofere suportul necesar pe timp de caniculă. Legislaţia naţională prevede ca angajatorii care nu întreprind măsuri de protecţie împotriva caniculei riscă să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 80 şi 500 de unităţi convenţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?