X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În ultimii cinci ani remitenţele în valută de la lucrătorii migranţi din UE au crescut

3 aug. 2017,, 14:00   Economie
3331 0

În Republica Moldova, remitenţele în valută de la lucrătorii migranţi din ţările Uniunii Europene sporesc semnificativ. Acest fapt a fost menționat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea.


"Pe parcursul ultimilor cinci ani remitenţele în valută din ţările UE au sporit de la 15% pînă la 33%. Actualmente, o treime dintre remitenţe vin de la cetăţenii Republicii Moldova care lucrează în Federaţia Rusă, iar o altă treime revine la trei ţări – Israel, SUA şi Turcia", a spus el.

Guvernatorul a spus că rezultatele din prima jumătate a anului 2017 arată că transferurile băneşti de la lucrătorii migranţi au sporit cu 6% comparativ cu perioada similară a anului 2016.

În ianuarie-iunie 2017 Banca Naţională a intervenit în piaţa valutară, achiziţionînd în total în această perioadă $112 mil.

Potrivit guvernatorului, BNM nu a cumpărat toată valuta de pe piaţă, stimulînd astfel aprecierea leului moldovenesc.

"În primul rînd, BNM nu a întreprins acest lucru pentru că nu doar în Moldova, dar şi în regiune – România, Polonia – s-a înregistrat aprecierea valutelor naţionale faţă de dolarul american. În al doilea rînd, înţelegem că prin cumpărarea valutei masa monetară sporeşte, ceea ce provoacă mărirea preţurilor. De asemenea, înţelegem că nu este atît de uşor pentru bancă, apoi să retragă din circulaţie o parte din numerar", a spus Cioclea.

El a relatat că, în prezent, pe piaţă există disponibilităţi în mărime de 7 mld. lei, care pot fi direcţionate de către bănci spre sectorul real al economiei.

Vorbind despre lichidităţile înalte ale băncilor, guvernatorul BNM a menţionat că sectorul bancar, în ultima perioada, a înregistrat o creştere a indicatorului de acordare de către bănci a creditelor noi. Bancherul a atras atenţia asupra faptului că în ultima perioadă aproximativ cu 50% a sporit cererea din partea băncilor la hîrtiile de valoare emise de Ministerul Finanţelor, ceea ce a permis reducerea rentabilităţii lor.

Amintind despre reducerea ratei de bază pînă la 8%, Sergiu Cioclea a menţionat că acum pe piaţă se poate observa cererea băncilor care oferă credite cu o rată a dobînzii de 10% şi mai puţin, ceea ce "vorbeşte despre aşteptările mari a participanţilor pieţii în scăderea în continuare a ratei inflaţiei şi a costului resurselor financiare pe piaţă".

Guvernatorul BNM s-a arătat mulţumit de faptul că Parlamentul a adoptat în primă lectură o nouă lege privind sistemul bancar.

"Legea a fost discutată timp de doi ani. În cele din urmă, băncile vor activa după o nouă lege. Aceasta va fi un fel de "Constituţie pentru băncile comerciale". Pentru ca băncile să se conformeze mai uşor la noua lege, vom defini etapele implementării, deoarece sînt necesare costuri materiale şi o pregătire specială", a spus Cioclea.

El a spus că anume cu acest scop BNM a recomandat acţionarilor să renunţe la obţinerea dividendelor pentru anul 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?