Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Avocați: Cazul Lucinschi ar putea avea un scop deghizat

2 aug. 2017,, 14:53   Politică
3351 3

Cauza penală în care este vizat Chiril Luchinschi ar putea să aibă un "scop deghizat" şi nu urmăreşte stabilirea adevărului, susţint avocaţii fostului deputat într-o declaraţie.

Declarația vine după ce ieri Procuratura Anticorupţie a anunțat că a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat Chiril Lucinschi, reţinut acum două luni în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank.

Avocații constată „cu regret că urmărirea penală a fost finalizată în pofida faptului că învinuitul și avocații au indicat asupra unui șir de contradicții și lacune comise în faza de urmărire penală și în pofida faptului că apărătorii au invocat lipsa conexiunii între faptele incriminate și Chiril Lucinschi, necesitatea colectării unor probe suplimentare pentru stabilirea adevărului, precum și un șir de erori procedurale grave comise în procesul de efectuare a urmăririi penale de către Procuratura Anticorupție”

„Înțelegînd că probele invocate de către urmărirea penală au fost colectate selectiv pentru susținerea poziției de învinuire și nu pentru stabilirea adevărului, apărarea a solicitat Procuraturii Anticorupţie să se adreseze prin intermediul unei comisii rogatorii organelor abilitate din străinătate în scopul ridicării actelor necesare pentru stabilirea adevărului, a probării nevinovăției învinuitului, precum şi efectuăriii acţiunilor de confruntare cu martorii identificaţi de Procuratură.

În pofida circumstanțelor și probelor noi, prezentate de către avocați, de care organul de urmărire penală nu dispunea anterior, Procuratura Anticorupție a respins în mod neîntemeiat toate cererile apărării, fără a face referire la vreun argument în acest sens.


La fel, reieșind din faptul că nevinovăţia dlui Lucinschi se confirmă prin elementele de fapt şi de drept ale cauzei, apărarea a solicitat Procuraturii Anticorupție scoaterea de sub urmărire penală a dlui Chiril Lucinschi şi încetarea procesului penal în privinţa acestuia. Astfel, conform Codului Penal, o persoană poate fi învinuită de spălare de bani doar atunci cînd aceasta prin săvîrșirea unor acțiuni a legalizat venituri ilicite ce provin din săvîrșirea infracțiunii principale (care a avut loc mai devreme) și despre care el știa sau trebuia să știe.

Considerăm că la materialele cauzei penale nu există nici o probă cu privire la comiterea infracțiunii de spălare a banilor, iar finalizarea urmăririi penale pînă la stabilirea tuturor circumstanțelor obiective și colectarea probelor necesare, denotă că respectiva cauză penală ar putea avea un scop deghizat și nicidecum nu urmărește stabilirea adevărului”, se spune în comunicatul avocaților lui Lucinschi.

Amintim că Procuratura Anticorupție susține că, potrivit probelor, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, avînd scopul dobîndirii mijloacelor băneşti sustrase prin fraudă din sistemul bancar al R. Moldova, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în următoarele circumstanțe:

În intervalul anilor 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein, 440 000 de dolari. Analizînd traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor companii offshore.

Informaţiile acumulate indică asupra bănuielii rezonabile că numitul, împreună că trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de instanţă, pînă la 10 ani de închisoare.

Totodată, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al societăţilor comerciale Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, despre care se presupune că ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea sumelor de bani parvenite pe conturile acestora, care au fost folosiţi în scopuri personale pentru achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?