X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Karasin: Atacurile critice la adresa prezenţei militare ruse pe teritoriul Moldovei sînt învechite şi incorecte

19 iun. 2013,, 11:46   Politică
2887 1
Foto: oil.gas.su
Atacurile critice la adresa prezenţei militare ruse pe teritoriul Moldovei, pe care le fac unii la Chişinău şi într-o serie de capitale europene, sînt vechi şi incorecte, susţine secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin.

Răspunzînd la întrebările agenţiei "RIA Novosti" privind tematica moldo-transnistreană, oficialul a spus că "ambele componente ale prezenţei militare - contingentul forţelor de menţinere a păcii din Zona de Securitate cu un mandat bine definit şi Grupul Operativ de Trupe Militare Ruse cu sarcina de pază a depozitelor de muniţii aflate la Cobasna – sînt o derivată a caracterului nerezolvat al conflictului, situaţie pentru care ambele părţi, inclusiv cea moldovenească, poartă cota lor de responsabilitate".

Karasin a subliniat faptul că "depozitele de muniţii păzite de un mic grup de militari ruşi nu pot fi evacuate din regiune în condiţiile în care reglementarea politică a fost de fapt blocată".

"Motivul este că Chişinăul oficial şi-a înăsprit poziţia în problemele de reglementare, renunţă la acordurile la care s-a ajuns în cei 20 de ani precedenţi, dar şi la deciziile coordonate deja după reluarea, în septembrie 2011, a negocierilor oficiale în formatul "5+2". Sper că enunţurile de genul "chiar şi un soldat rus cu armă automat Kalaşnikov pe teritoriul Transnistriei încalcă Constituţia moldovenească", sînt nişte "preţiozităţi reportericeşti". Iar dacă aceasta este realitatea, atunci eforturile comune pe direcţia transnistreană ar putea merge din nou pe drumul bătătorit. Pentru partea rusă sînt absolut inacceptabile orice tentative de a arunca umbră asupra eforturilor de menţinere a păcii ale Rusiei", a subliniat viceministrul.

Comentînd situaţia de la negocierile "5+2", Karasin a relevat "progresele modeste" realizate la ultimele cîteva runde de tratative, amintind că la ultima reuniune de la Odesa, din luna mai, s-a convenit asupra demontării funicularului peste Nistru care nu se mai exploatează de 15 ani.

"Sperăm că şi viitoarea rundă de negocieri ordinară, de la Viena, va fi constructivă şi se va solda cu rezultate reale", a declarat oficialul rus.

El a ezitat să răspundă la întrebarea cum noua lege transnistreană "privind frontiera de stat a RMN" se înscrie în acest context, menţionînd doar că "MAE studiază cu atenţie situaţia în jurul acestei probleme, le adresează întrebările de rigoare partenerilor transnistreni şi atunci cînd va exista o imagine clară se va pronunţa pe marginea acestui subiect".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?