X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Atenționare în legătură cu posibile destabilizări în Zona de Securitate

28 iul. 2017,, 13:50   Politică
4898 0

Reprezentanţii Republicii Moldova în CUC au făcut apel către toate delegaţiile să se abţină de la acțiuni unilaterale, care ar putea duce la destabilizarea situației în perimetrul Zonei de Securitate, notează NOI.md.

Apelul a fost făcut în cadrul ultimei ședințe din această sesiune, care a avut loc la Bender pe 27 iulie curent. Acesta a survenit în contextul informației oficiale publicate pe site-ul Ministerului Apărării al Federației Ruse, precum că efectivul din cadrul GOTR care staționează ilegal în stînga Nistrului a început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea rîului Nistru. Exercițiul militar ar urma să se desfășoare la sfîrșitul acestei luni, în care vor fi implicaţi 50 de militari, tehnică de luptă, inclusiv blindate.

Este de menţionat că atribuțiile declarate ale GOTR nu prevăd traversarea obstacolelor de apă, în special în Zona de Securitate, pe perimetrul căreia este situată şi albia rîului Nistru.

Astfel, acțiunile unilaterale programate de GOTR, care, conform Acordului din 21 iulie 1992, trebuie să respecte neutralitatea, ar putea distorsiona și compromite operațiunea de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Cu regret însă, constatăm că reprezentanții transnistreni și ai Federației Ruse în CUC, ignorînd apelul şi manifestînd dezacord cu cele menţionate, se împotrivesc la asumarea responsabilității de a evita, pe perioada vacanţei, provocările în Zona de Securitate.


Următoarea şedinţă a CUC va avea loc la 7 septembrie 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?