X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Societatea civilă atenționează despre un posibil conflict armat în stînga Nistrului. VIDEO

17 iun. 2013,, 13:16   Politică
5502 6
Foto : gorod-bendery.ru
Pe măsura apropierii summitului UE de la Vilnius, crește riscul de provocări intenționate a confruntărilor armate din zona de securitate în scopul compromiterii perspectivei europene a R. Moldova. Declarația aparține unui grup de experți și ONG-uri care au solicitat astăzi autorităților de la Chișinău și structurilor internaționale să vină cu un proiect concret de stabilizare a situației pentru a nu admite declanșarea unui conflict armat.

Potrivit semnatarilor declarației, regimul din raioanele de est ale R. Moldova este un instrument de exercitare a controlului din partea Federației Ruse asupra comportamentului și destinului R. Moldova.

”Noi constatăm că sînt create premise pentru degradarea situației. În prezent pentru R. Moldova se creează o perspectivă de contorizare a statalității în baza parteneriatului cu UE. Acest scenariu contravine intereselor Federației Ruse și, prin urmare, sporește riscul ca acest instrument să fie pus în aplicare”, a precizat analistul politic Oazu Nantoi.

În contextul ședinței parlamentare pe marginea problemei conflictului din raioanele de est ale R. Moldova, anunțate pentru 20 iunie curent, semnatarii solicită structurilor de stat să ia o atitudine fermă față de posibilele provocări, pentru a nu cădea pradă capcanelor pregătite, și să continue parcursul european al R. Moldova.

”Intenția de a aplica din 25 iunie curent prevederile legii cu privire la frontiera de stat în localitatea Varnița și cele din raionul Dubăsari, urmărește scopul provocării unui conflict armat cu implicarea unităților militare ale Federației Ruse. Cerem autorităților de la Chișinău să nu să se lase prinse în această capcană. Facem un apel către OSCE să nu admită declanșarea unui conflict armat în regiunea transnistreană. Cerem UE și SUA, în calitate de parteneri ai RM, să manifeste vigilență maximă și să anticipeze posibila degradare a situației în zonă”, a precizat directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroșie.

Semnatari ai declarații sînt un șir de persoane fizice și organizații, printre care CNP, CREDO, IPP, APE și altele.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?