X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Mărturiile unui agent KGB-ist despre asasinarea lui John Kennedy

25 iul. 2017,, 13:40   Externe
3004 3

Arhiva Națională a SUA a publicat documentele referitoare la asasinarea celui de-al 35-lea președinte american, John F. Kennedy, inclusiv mărturiile unui agent KGB Iuriy Nosenko despre principalul suspect - Lee Harvey Oswald, informează site-ul Arhivei Naționale americane.

În total au fost publicate 3,8 mii de documente, dintre acestea circa 400 au fost complet secrete și 3,3 mii au fost publicate parțial sau într-o formă modificată. Pe lîngă acestea, au fost prezentate 17 înregistrări audio cu mărturiile lui Nosenko, care a fugit în SUA după asasinarea lui Kennedy.

„Nosenko a susținut că atunci cînd a fost ofițer KGB investiga cazul lui Lee Harvey Oswald, în perioada în care acesta trăia în Russia”, e menționat în mesajul arhivei.

Accesul la acceste documente a fost strict interzis pînă acum, potrivit legii adaptate de către Congres în anul 1992. Respectivul act normativ obliga toate toate agențiile federale să transmită în Arhiva Națională toate documentele ce au tangență cu investigarea asasinării lui Kennedy.

John F. Kennedy a fost împușcat la data de 22 noiembrie 1963 în timpul unei călătorii la Dallas. Potrivit versiunii oficiale, acesta a fost ucis de către un singur lunetist, Lee Harvey Oswald. Controversele referitor la tema asasinării lui Kennedy nu se potolesc nici pînă acum.


Nosenko a fost ofițer KGB-ist pînă nu a devenit un fugitiv din cauza trădării altor ofițeri din KGB, care au fost retrași din călătoriile din străinătate și lipsiți de dreptul de a părăsi URSS.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?