Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

CC planifică să examineze constituţionalitatea decretului preşedintelui

18 iul. 2017,, 17:20   Politică
3568 3

Curtea Constituţională (CC) planifică să examineze constituţionalitatea decretului Preşedintelui Moldovei privind numirea desfăşurării referendumului pe data de 24 septembrie 2017. Informaţia a fost confirmată de surse din cadrul Curţii, care au menţionat că deocamdată nu a fost stabilită data şedinţei CC.


Sesizarea privind constituţionalitatea decretului în acest sens a fost depusă de fracţiunea Partidului Liberal, la data de 3 aprilie. Sesizarea a fost înregistrată şi publicată pe site-ul CC, însă magistraţii deocamdată nu au început să o examineze.

Preşedintele Igor Dodon şi-a exprimat îndoiala că referendumul va avea loc. despre aceasta el a declarat la începutul lunii iulie, la întrevederea cu diplomaţii străini acreditaţi la Chişinău.

"Guvernul nu a aprobat o hotărîre privind alocarea mijloacelor financiare pentru desfăşurarea referendumului, astfel că acesta ar putea să nu aibă loc", a spus Dodon.

Anterior, reprezentanţii Parlamentului şi Guvernului s-au pronunţat împotriva desfăşurării referendumului. În cadrul emisiunii "Vineri cu Anatol Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus pe 7 iulie că în privinţa desfăşurării referendumului trebuie să se pronunţe Curtea Constituţională.

"Referendumul a fost numit de Preşedinte. De aceea Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe în această privinţă. Eu nu pot vorbi din numele CC şi nici măcar din numele Parlamentului, căci Parlamentul nu a discutat acest subiect. Eu îmi pot expune doar opinia proprie. Noi nu avem nevoie de un asemenea referendum. Avem recomandările Comisiei de la Veneţia referitor la împuternicirile Preşedintelui în relaţiile cu Parlamentul. Acolo scrie totul. Referitor la celelalte întrebări, acestea sînt foarte scrupuloase, vor face dezbinare în societate", a subliniat Candu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?