Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Invalizii din copilărie vor beneficia de pensii în loc de alocaţii

11 iul. 2017,, 17:40   Societate
3834 0

Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a aprobat marţi pentru prima lectură un proiect de lege ce presupune ca invalizii din copilărie care au atins vîrsta de 18 ani să beneficieze de pensie în loc de alocaţie socială.

În nota informativă a proiectului de lege se menţionează că invalizii din copilărie care nu dispun de stagiul cu venit de cotizare nu au dreptul la pensie şi primesc alocaţie socială. La pensii ei pot spera doar dacă au un stagiu cu venit de cotizare de cel puţin doi ani.

"Însă gradul de dizabilitate din copilărie nu le permit acestor oameni să fie antrenaţi în cîmpul muncii. De asemenea, în Moldova lipseşte un sistem eficient de asigurare pentru persoanele cu handicap", se arată în notă.

Potrivit informaţiilor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în anul 2016, în Moldova peste 26 mii de persoane cu dizabilităţi din copilărie cu vîrsta de peste 18 ani au beneficiat de plăţi sociale, dintre care 59 de persoane primesc pensii în mărime de 1127 lei, iar restul - alocaţii de 487 lei.

Autorii proiectului de lege susţin că implementarea acestei legi va duce la cheltuieli suplimentare din fondul de asigurări sociale. Astfel, în acest scop vor fi necesare 203 mil. lei anual, bani care pot fi atraşi din veniturile obţinute de Banca Naţională a Moldovei din rata de schimb a valutei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?