Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Preşedintele va bloca una din iniţiativele Guvernului

11 iul. 2017,, 14:00   Politică
4909 10

Preşedintele Igor Dodon va bloca iniţiativa Guvernului de modificare a legislaţiei prin care se propune aprobarea Catalogului UE pentru varietăţile de plante agricole.

Anunţul a fost făcut în ajun de consilierul preşedintelui pe problemele sectorului agroindustrial, Ion Perju, care a organizat o masă rotundă cu producătorii agricoli şi oamenii de ştiinţă în cadrul căreia a fost dezbătută iniţiativa Guvernului RM de a aproba Catalogul UE pentru varietăţile de plante agricole.

Participanţii la dezbateri au ajuns la concluzia că aprobarea Catalogului UE, care prevede introducerea şi producerea în ţară a unor varietăţi netestate în condiţiile climaterice ale RM, va avea efecte dezastruoase nu doar pentru producătorii agricoli, dar şi pentru întreaga ramură agricolă.

Printre argumente s-a menţionat că în ţară vor fi introduse seminţe şi material săditor de calitate proastă. Unii producători agricoli care s-au aventurat în utilizarea materialului săditor netestat, în special pentru fructe, nuci şi pomuşoare, au suportat pierderi de sute de mii de euro.

Totodată, va fi distrus sectorul autohton de producere a seminţelor şi de material săditor, în rezultatul vor avea de beneficiat doar importatorii.


"Va fi distrus şi ceea ce a mai rămas din sectorul ştiinţific - generator de noi varietăţi autohtone de seminţe şi material săditor. Terenurile agricole nu vor fi valorificate eficient afectînd, astfel, atît bugetul de stat, cît şi securitatea alimentară a ţării", susţin participanţii la întrevedere.

Ei au menţionat că Directiva Consiliului UE pentru varietăţile de plante agricole stipulează strict ce anume se poate cultiva pe terenurile ţărilor semnatare ale Acordului, ce poate fi comercializat şi ce se interzice. Varietăţile de plante care sînt cultivate în mod tradiţional în RM practic nu sînt incluse în Catalog şi, prin urmare, moldovenii nu vor putea cultiva pe pămînturile lor ceea ce au cultivat întotdeauna.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?